Σκόπια: Νέα πρωτοβουλία για δημοψήφισμα για το όνομα απορρίφθηκε


 
Φεβρουάριος 28, 2019. 19:29

Σκόπια.

Η Επιτροπή του Κοινοβουλίου σχετικά με το Πολιτικό Σύστημα και τις Διακοινοτικές Σχέσεις, συζήτησε σήμερα και ομόφωνα αποφάσισε να απορρίψει την πρωτοβουλία για συλλογή τουλάχιστον 150 χιλιάδων ψηφοφόρων για τη διενέργεια ενός επί πλέον δημοψηφίσματος, που υποβλήθηκε από τον πρόεδρο της «Μακεδονικής» Διασποράς, Τοντόρ Πετρόφ. 



Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Σεντομίρ Σαζντόφσκι δήλωσε ότι η πρωτοβουλία πρέπει να απορριφθεί ως ελλιπής, διότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν συμμορφώνεται με το όνομα της χώρας και δεν είναι  σύμφωνη με το νόμο περί δημοψηφίσματος, αφού δεν επιτρέπεται  επανάληψη δημοψηφίσματος για το ίδιο θέμα δημοψηφίσματος πριν  περάσουν δύο χρόνια από το τελευταίο δημοψήφισμα.


 Ο Πετρόφ εξήγησε ότι το δημοψήφισμα αποσκοπεί στην επαλήθευση της απόφασης της Συνέλευσης να αλλάξει το όνομα του κράτους σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.


Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά που ο Τοντόρ Πετρόφ υποβάλλει την ίδια πρωτοβουλία στο Κοινοβούλιο. 

Η πρώτη φορά δεν ήταν νόμιμη γιατί οι υπογραφές που παρουσίασε δεν συλλέχθηκαν  ενώπιον ενός αρμοδίου οργάνου και η δεύτερη φορά, αν και η επιτροπή την αποδέχθηκε, απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο ότι ήταν πρόωρο ένα τέτοιο δημοψήφισμα.


mkd.mk
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr