«Πρόβλημα» με 19 ελληνικά εμπορικά σήματα - περιέχουν τον όρο ‘Μακεδονία’ ή ‘Μακεδονικός-ή-ά’


Μάρτιος 3, 2019. 20:53

Σκόπια.

Επιτροπή για τα εμπορικά σήματα της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας θα σχηματισθεί εντός του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Πρεσπών, ώστε να δημιουργηθεί διάλογος μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και όχι διμερής διακρατικός διάλογος, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, Δημήτρης Αυλωνίτης.


Διευκρίνισε ότι οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών θα συναντηθούν πρώτα να καταγράψουν τη σημερινή κατάσταση, να δούμε εάν υπάρχουν προβλήματα, στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης αμοιβαίων αποδεκτών λύσεων με τη χρήση γεωγραφικών όρων στα εμπορικά σήματα.


Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες για την καταχώρηση εμπορικών ιδιοκτησιών και ονομάτων, δηλαδή δεν εισάγει αποκλίσεις από το διεθνές δίκαιο ούτε από τη Συνθήκη της Μαδρίτης ούτε από τον ευρωπαϊκό νόμο που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας, είπε ο Αυλωνίτης.


Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την καταχώρηση σημάτων. Κατέγραψε συνολικά 19 ελληνικά εμπορικά σήματα που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός ή Μακεδονική ή Μακεδονικά», ενώ η χώρα μας δεν διαθέτει ενιαία αίτηση εγγραφής, σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.


Μεταξύ των 19 διαφορετικών ασφαλισμένων ετικετών, πρόσφατα καταχωρήθηκε και το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», δηλαδή το τμήμα του ελληνικού πρακτορείου ειδήσεων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (προφανώς σειρά έχει το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ της Θεσσαλονίκης ή το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, μεταξύ των άλλων)
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr