Μετά από 25 χρόνια: Οι Αλβανοί βγάζουν από το αρχείο τη ‘σφαγή του Πεσκέπι’




Μάρτιος 20, 2019. 16:44

Τίρανα.

Η Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων έχει ξανανοίξει μετά από σχεδόν 25 χρόνια το φάκελο σχετικά με το τραγικό συμβάν της 10ης Απριλίου 1994, γνωστό ως  ‘σφαγή  του Πεσκέπι’ [Masakra e Peshkëpisë], όπως αναφέρουν αλβανικά δημοσιεύματα.


Προκάλεσε έκπληξη η απόφαση στις 19 Φεβρουαρίου του 2019 του Εισαγγελέα Ευγκέν Μπέτσι να ‘ξεθάψει’ ένα φάκελο μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, που δεν είχε ερευνηθεί λεπτομερώς  στο παρελθόν.


Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο εισαγγελέας έβγαλε τον φάκελο από το αρχείο με σκοπό να προβεί σε έρευνα για την αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με την πιο σοβαρή επίθεση στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Η υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης από Έλληνες κομάντος εξτρεμιστές [komando ekstremistësh grekë] στο συνοριακό σταθμό του χωριού Πεσκέπι στο Αργυρόκαστρο, είχε ξεχασθεί εδώ και  καιρό.
Η έρευνα για το περιστατικό αυτό, στο οποίο σκοτώθηκαν δύο «μάρτυρες του έθνους», ο διοικητής της μονάδας Φατμίρ Σέχου και ο στρατιώτης Αρσέν Γκίνι, δεν έφθασε ποτέ στο τέλος της.


Ο εισαγγελέας Ευγκέν Μπέτσι είναι αποφασισμένος μαζί με τους αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής που διαχειρίζονται το σύνολο της έρευνας θα αφήσουν μια σειρά άλλες ερευνητικές εργασίες και θα ασχοληθούν με το θέμα αυτό.

«Ήρθαν από την Ελλάδα»

Το συμβάν έχει καταχωρηθεί στην κατηγορία των «δράσεων για σκοπούς τρομοκρατίας» που είχε το αποτέλεσμα τη δολοφονία δύο στρατιωτικών και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων.

Σύμφωνα με εικασίες η επίθεση εναντίον των Αλβανών στρατιωτών έγινε από κομάντος που ήρθαν από την ελληνική επικράτεια.


Οι δράστες της σφαγής είχαν πυροβολήσει εννέα φορές με  φυσίγγια κυνηγητικών όπλων  μεγάλου διαμετρήματος. Σύμφωνα με πηγές της Δίωξης, έριξαν τρία όπλα «Shogun», διαμετρήματος 12 mm.


Η αλβανική ιστοσελίδα «Shqiptarja.com», σημειώνει ότι αυτό το αρχείο είχε ξανανοίξει για τελευταία φορά  από την Εισαγγελία του Αργυρόκαστρου το Μάιο του 2006, όταν ο δικηγόρος Ιλίρ Μαλίντι είχε αναφέρει σε μια εφημερίδα ότι οι δράστες της σφαγής του Πεσκέπι συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές.


Σύμφωνα με τον Μαλίντι, οι δράστες της επίθεσης ήταν μέλη της οργάνωσης ‘ΜΑΒΗ’ [Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου] και τα λεηλατημένα όπλα  βρέθηκαν στο συνοριακό ταχυδρομείο  και καταδικάστηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη μόνο για ‘παράνομη κατοχή όπλων’ και όχι για την επίθεση στο συνοριακό σταθμό του χωριού Πεσκέπι.


Ωστόσο, η επανεξέταση της έρευνα το 2006, δεν έφερε αποτελέσματα και ο φάκελος μπήκε πάλι στο αρχείο.


Θα ανακριθούν 41 πολίτες Αλβανίας


Τώρα, στις 10 Απριλίου 2019 συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη συμβάν στο μεθοριακό σταθμό Αλβανίας – Ελλάδας, ενώ, ήδη, ο εισαγγελέας του Αργυρόκαστρου έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο 41 ατόμων που εμπλέκονται ποικιλότροπα  με το συμβάν και θα εξετασθούν από εισαγγελείς και αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής.


Επιστολή στις ελληνικές αρχές


Για την πλήρη και διεξοδική διερεύνηση αυτής της ποινικής διαδικασίας, η Εισαγγελία για Σοβαρά Εγκλήματα αναμένεται να ζητήσει πληροφορίες μέσω επιστολής από τις ελληνικές αρχές τις επόμενες ημέρες.

Θα ζητηθούν πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τους συλληφθέντες στις 19 Μαρτίου του 1995 στην Ελλάδα, από τους οποίους κατασχέθηκαν όπλα και πυρομαχικά.

Ταυτόχρονα θα ζητηθούν τα πλήρη ονόματα αυτών των προσώπων, η ποσότητα των όπλων και των πυρομαχικών, ο τύπος τους, οι σειριακοί αριθμούς τους που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα.

Θα ζητηθεί από τα άτομα αυτά η δραστηριότητά τους στην Ελλάδα και πού βρίσκονται σήμερα αναζητώντας τη σχέση τους με το συμβάν του Πεσκέπι.



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr