Αμερικανός αναλυτής προτρέπει τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου να μην αλλάξει τα σύνορα





Μάρτιος 6, 2019. 20:30

Ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντάνιελ Σέρβερ, γνώστης της κατάστασης στα Βαλκάνια, είναι ένας από τους πιο κραυγαλέους αντιπάλους της ιδέας των Θάτσι- Βούτστις για την αλλαγή των συνόρων.



Σύμφωνα με τον ίδιο, αν τα σύνορα διορθωθούν, τότε η Γερμανία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δεν θα δεχθεί την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία προσβλέπουν και οι δύο χώρες, γράφει η κοσοβάρικη  Γκαζέτα Εξπρές.


Ο Σέρβερ,  ο οποίος θεωρείται φίλος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου,  αναφέρθηκε σε αυτό κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο οποίο συζητήθηκε ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.


Ο ίδιος παροτρύνει τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι να παραιτηθεί από την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών.


Μάλιστα, είπε ότι η Σερβία έχει ωθήσει πολύ αυτήν την ιδέα στο Λευκό Οίκο, που καθοδηγείται από μια εθνικιστική διοίκηση  υπό την ηγεσία του Ντάναλντ Τράμπ.


«Ο Τζο Μπόλτον είχε αντιταχθεί στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και θα ήταν ευτυχής να καταστρέψει ό, τι είχε κάνει ο Μπιλ Κλίντον με το Κοσσυφοπέδιο. Έτσι, όταν ο Μπόλτον είπε ότι θα αποδεχθεί την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών, εάν συμφωνήσουν οι Θάτσι- Βούτσιτς, ο πρόεδρος Θάτσι ανησύχησε επειδή μια τέτοια συμφωνία θα τελείωνε με μια μονομερή πρόταση- το βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα προσχωρούσε στη Σερβία, χωρίς οφέλη για τους Αλβανούς», δήλωσε ο Σέρβερ όπως γράφει η εφημερίδα.


 Όσον αφορά, τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ στο διάλογο με στόχο την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας  που δεν αποκλείει τη διόρθωση των συνόρων, ο Σέρβερ θα πει ότι θα ήταν ασυγχώρητο λάθος για το Κοσσυφοπέδιο να πουλήσει την κυριαρχία του για μια «κούπα κουάκερ» ή μια τελετή στο «Ρόζ Γκάρντεν», όπως προγραμματίζει ο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου μέσα στο 2019.


(Βέβαια, ο Ντάνιελ Σέρβερ, μιλά καθαρά με πολιτικά αμερικανικά κριτήρια και ως μέρος των Δημοκρατικών, απομακρύνει κάθε ιδέα που θα μπορούσε να χαλάσει το status quo που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί στα Βαλκάνια).

gazetaexpress.com
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr