Το Ουράνιο Τόξο ζητά από τον Βαρθολομαίο να γίνεται η Λειτουργία στα Σλαβομακεδονικά στην Ελλάδα



Μάρτιος 10, 2019. 17:50

Τη Λειτουργία στη σλαβομακεδονική γλώσσα στις εκκλησίες στην Ελλάδα, όπου ζουν χριστιανοί  Σλάβοι ζητάει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το κόμμα των Σλαβομακεδόνων «Ουράνιο Τόξο», στην Ελλάδα, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


Το αίτημα προς το Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απέστειλε ο φορέας αυτός που αναφέρει τη γλωσσική μοναδικότητα των Σλάβων Ορθόδοξων χριστιανών στην Ελλάδα.


«Ο Βαρθολομαίος πρέπει να κατανοήσει τα θρησκευτικά δικαιώματα μας,  ώστε να μπορέσουμε να εκφραζόμαστε  και να ακούμε στις εκκλησίες τη Λειτουργία στη μητρική τους γλώσσα- τη μακεδονική», λέει το Ουράνιο Τόξο.


Η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον Πάβλε Βοσκόπουλο του Ουράνιου Τόξου, καθιστά σαφή την αναγνώριση και το σεβασμό του γλωσσικού ζητήματος από την ελληνική πλευρά.


«Όταν πρόκειται για μια τέτοια συμφωνία που έχει κάποια βαρύτητα και όταν σαφώς η Ελλάδα, αναγνωρίζει και σέβεται τη μακεδονική γλώσσα, όπως και στην παρούσα Συμφωνία, μας δίνεται περιθώριο να ενεργούμε πιο επιθετικά και θετικά με τις δραστηριότητες μας, επιβάλλοντας τη μακεδονική γλώσσα, από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι θα ήταν θετικό και για την ίδια την Ελλάδα να αποδεχθεί τη μακεδονική γλώσσα ως ένα βήμα  προς την εδραίωση της δημοκρατίας», λέει ο Πάβλε Βοσκόπουλος του κόμματος ‘Ουράνιο Τόξο’.


«Γνωρίζουμε ότι η ακραία έκφραση του ελληνικού εθνικισμού, στην πιο ακραία έκφρασή της, είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Είχαμε προβλήματα στο παρελθόν, ακριβώς όπως αυτό να βαφτιστεί ένα παιδί με ένα μακεδονικό όνομα. Δεν πιστεύω ότι αυτή η Συνθήκη συνδέεται αποκλειστικά με την αναγνώριση των θρησκευτικών παραδόσεων, αλλά δίνει την ευκαιρία να ενεργήσουμε θετικά ακόμη και σε αυτήν τη θρησκευτική κατεύθυνση», τόνισε  ο Βοσκόπουλος.


Το Ουράνιο Τόξο εκτός από τον Βαρθολομαίο, πριν από ένα μήνα σε συνάντηση  με τον υπουργό Παιδείας στη Φλώρινα,  υπέβαλε αίτημα για τη μελέτη της ‘σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας’ στη δημόσια ελληνική εκπαίδευση σε περιοχές όπου ομιλείται.


Το κόμμα υποβάλλει αυτό το αίτημα σε κάθε υπουργό Παιδείας τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά μέχρις στιγμής δεν έλαβε απάντηση.


Ο Βοσκόπουλος λέει ότι το Ουράνιο Τόξο θα συνεχίσει να απαιτεί εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε γλωσσικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γλωσσική αφομοίωση των ‘Μακεδόνων’ στην Ελλάδα είναι πιο ορατή.


«Κάθε γενιά χάνει τη μητρική της γλώσσα. Για τις νέες γενιές η μητρική γλώσσα είναι ήδη η ελληνική. Για τις παλαιότερες γενιές εξακολουθεί να είναι η μακεδονική», είπε ο Βοσκόπουλος του Ουράνιου Τόξου.


telma.com.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr