Οι Σκοπιανοί διαμαρτύρονται για το ορυχείο χρυσού στο Μποσίλοβο



Δεν θέλουμε χρυσό, θέλουμε υγεία, φώναζαν οι κάτοικοι της περιοχής έχοντας πανό που έγραφαν «Στοπ στα ορυχεία του θανάτου»

Μάρτιος 27, 2019. 20:52


Απόγευμα της Κυριακής στο Μποσίλοβο της Στρώμνιτσας. Ένα καθαρό και ήσυχο μέρος. Άνοιξη. Οι πελαργοί ήρθαν. Παρατηρούν ήσυχα τους περαστικούς από τις φωλιές τους που έφτιαξαν οι κάτοικοι κατά μήκος του κεντρικού δρόμου.

Το χωριό Μποσίλοβο απέχει μερικά χιλιόμετρα από τα χωριά  Ιλόβιτσα και το Στούκα στα οποία ετοιμάζεται η δημιουργία  ορυχείου χαλκού, όπως λένε, ενώ οι κάτοικοι μιλούν για ορυχεία χρυσού.


Υπάρχει ένα πολύ καλό γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά αντί για τους συνηθισμένους εβδομαδιαίους αγώνες, έχουν συγκεντρωθεί εκεί πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να γίνει ορυχείο στα Ιλόβιτσα –Στούκα.


Πολλές ομάδες νέων με πανό και μπλουζάκια που γράφουν ‘Στοπ  στο ορυχείο του θανάτου», λένε ότι δεν θέλουν το ορυχείο και ότι είναι ικανοποιημένοι να ζουν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.


«Είμαστε καλά ενημερωμένοι για τις πιθανές συνέπειες του ανοίγματος του ορυχείου. Θα καταστρέψει το έδαφος και τον αέρα μας, η φύση θα μολυνθεί και αυτή η περιοχή θα είναι μόνιμα δηλητηριασμένη», λένε.


Οι διαδηλωτές αυξάνονται από λεπτό σε λεπτό. Ο δρόμος πλημμύρισε από ανθρώπους. Κινούνται αργά και ακούγεται η ντουντούκα «Δεν θέλουμε ορυχείο, φύγετε!»


Η πρόθεσή τους είναι να αποτρέψουν το άνοιγμα του ορυχείου  και αναζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο και τον ανάδοχο «Euromax Resource».


Αυτή είναι μία από μια σειρά διαμαρτυριών τα τελευταία δύο χρόνια που οργανώνονται εναντίον του ανοίγματος του ορυχείου Ιλοβίτσα- Στούκα.


Οι ακτιβιστές ζητούν να δουν όλα τα έγγραφα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ορυχείου, αλλά αυτά, όπως λένε, κρατούνται ως κρατικό μυστικό.


makfax.com.mk




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr