Σκόπια: Αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας






Μάρτιος 17, 2019. 21:46

Σκόπια.

Μέσα από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ‘Μακεδονία’ στη Θεσσαλονίκη, απέρριψε έμμεσα το αίτημα του Ουράνιου Τόξου, το κόμμα των Σλάβων στην Ελλάδα, για την μελέτη της ‘μακεδονικής’ γλώσσας.

 Παράλληλα, οι Έλληνες καθηγητές προειδοποιούν ότι η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας στη Συνθήκη των Πρεσπών είναι ένα επικίνδυνο λάθος γιατί αυτό «μπορεί να σημαίνει αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας που δεν υπάρχει».


Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν αιτήματος του Ουράνιου Τόξου, δήλωσε ότι τα κόμματα δεν είναι αυτά που αποφασίζουν για το περιεχόμενο των σπουδών. Το Ουράνιο Τόξο δεν έλαβε επίσημη απάντηση από το Πανεπιστήμιο ‘Μακεδονία’.


Εκτός αυτού, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, δήλωσε στο ελληνικό Sky Tv ότι έγινε τεράστιο λάθος με την αναγνώριση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας στη Συμφωνία των Πρεσπών.


«Είναι λάθος θα ζητείται η επέκταση αυτής της γλώσσας με διδασκαλία στην Ελλάδα.  Δεν είναι δυνατόν μια σλαβική γλώσσα, μια σερβοβουλγαρική γλώσσα που γράφεται με κυριλλικό αλφάβητο ψευδώνυμη ως μακεδονική , γιατί μακεδονική δεν είναι. Σλαβική Νοτιοσλαβική είναι. Να έρθουμε εμείς και να την περάσουμε στα πανεπιστήμια,  και να τη διδάξουμε», είπε ο Μπαμπινιώτης.


Το δημοσίευμα του mkd.mk έχει και το παρακάτω video:



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr