Σκοπιανή αρχαιολόγος: Πώς να αλλάξει η ιστορία για κάτι που υπάρχει επί αιώνες σε αυτά τα εδάφη;



Μάρτιος 27, 2019. 21:37

Η Βέσελα Τσεστόεβα, πρώην διεθύντρια του ‘Αρχαιολογικού Μουσείου’ σε τηλεοπτική εκπομπή ‘Άνοιγμα στην Άλφα’ διευκρίνισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί  στρατηγικό συμφέρον του κράτους, είναι ένα ζωντανό θέμα που περιλαμβάνει πολλαπλά τμήματα συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Αναφέρθηκε στις αλλαγές των σχολικών βιβλίων από μια επιτροπή που εργάζεται εδώ και πολύ καιρό,  και ότι θα ασχοληθεί και με αυτό το κομμάτι. 


Πώς μπορεί, όμως,  η ιστορία να αλλάξει, για κάτι που υπάρχει εδώ και αιώνες σε αυτό το έδαφος; είπε χαρακτηριστικά αισθανόμενη την προέλευσή της από την αρχαιότητα.

«Το επάγγελμά μου είναι αρχαιολόγος και εργάζομαι στον πολιτισμό το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είμαι ιδρύτρια του νέου «Αρχαιολογικού Μουσείου Μακεδονίας» και μπορώ να πω ότι το μουσείο εκπροσωπεί τη μακεδονικής ιστορία. 
Γιατί το λέω αυτό; 
Επειδή το μουσείο στεγάζει πολλά αντικείμενα, πάνω από 8.000 αντικείμενα που ήταν μέρος της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας με κεφάλαια και υποστήριξη από την κυβέρνηση του VMRO-DPMNE τα τελευταία 11 χρόνια (της διακυβέρνησης Νίκολα Γκρούεφσκι). Είναι από σαράντα αρχαιολογικούς χώρους από όλη την ‘Μακεδονία’ (Σκόπια) », δήλωσε η Τσεστόεβα.


Η αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε όλα αυτά που βρίσκονται σε μουσεία σε όλη τη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. 


«Αυτή είναι η κληρονομιά μας και πρέπει να συντηρηθεί, να αποκατασταθεί και να εκτεθεί. Κάθε αντικείμενο που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της ‘Μακεδονίας’ έχει ανακαλυφθεί με ανασκαφές στο μακεδονικό έδαφος και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον μακεδονικό πολιτισμό. 
Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την πολιτιστική κληρονομιά  της ‘Μακεδονίας’.


netpress.com.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr