Σκόπια: Οι Αλβανοί ζητούν διαβούλευση για τις μυστικές υπηρεσίες



Μάρτιος 9, 2019. 20:38

Η αντιπολίτευση των Αλβανών στα Σκόπια, αναφέρει ότι δεν έχει γίνει διαβούλευση για τον μετασχηματισμό  της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας,  που θα μετατραπεί σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, και μάλιστα υπάρχει επιφύλαξη εάν θα ζητηθεί η γνώμη άλλου σχετικού αλβανικού πολιτικού παράγοντα, γράφει αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


«Ο στόχος είναι ότι μετά από 28 χρόνια της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, οι πολίτες θα μπορέσουν να απελευθερωθούν από την προκατάληψη που έχουν με την «Μυστική Υπηρεσία» αφού η νέα Υπηρεσία  δεν θα χρησιμοποιεί την ονομασία αυτή και επιπλέον δεν θα συγκεντρώνει τόσο μεγάλη εξουσία όπως στο παρελθόν», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Η κυβέρνηση έχει τώρα λάβει απόφαση, ενώ το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι η νέα Υπηρεσία Πληροφοριών θα είναι κυβερνητικό όργανο, του οποίου ο διευθυντής θα προτείνεται από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η μετατροπή αυτή πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.


Το αλβανικό κόμμα της αντιπολίτευσης η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση  στις μυστικές υπηρεσίες, που θα είναι μια υπηρεσία για την εσωτερική ασφάλεια του κράτους, πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους των ανεπτυγμένων κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Ο επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας του κόμματος αυτού, Ζούλφι Αντίλι έχει προβεί σε παρατηρήσεις στο όνομα αυτού του θεσμού, προτείνοντας ότι Οργανισμός πρέπει να ονομάζεται «Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας» και όχι όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση «Εθνικής Ασφάλειας», γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, θα έρθει στο φως ο πολυεθνικός χαρακτήρας του κράτους.


Εξάλλου ο άλλος αλβανικός  πολιτικός σχηματισμός  του κινήματος ‘Besa’ αναφέρει  ότι ο μετασχηματισμός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας   γίνεται χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της αλβανικής αντιπολίτευσης.


«Για το σχηματισμό της μυστικής αστυνομίας από την κυβέρνηση δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την αλβανική αντιπολίτευση, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω ότι έγινε κάποια διαβούλευση με τον αλβανικό πολιτικό παράγοντα. 
Γνωρίζουμε ότι όλες οι περιπτώσεις, τα βασανιστήρια και οι αδικίες που έγιναν στους Αλβανούς προέρχονται από αυτήν τη μυστική υπηρεσία του κράτους. Έτσι, χωρίς καν έναν εθνοτικό ρόλο στη διαβούλευση, τόσο στις εξουσίες όσο και στο πεδίο εφαρμογής αυτού του οργανισμού θα άφηνε πολλά περιθώρια σε προσβλητικές συμπεριφορές στο μέλλον», είπε ο Αριάνι Χότζα, γενικός γραμματέας του κινήματος ‘besa’.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νόμος για την ίδρυση αυτού του Οργανισμού, πρέπει να ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο με τα δύο τρίτα των ψήφων.


Koha.net.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr