Σκόπια: Τρεις οι υποψηφιότητες για την προεδρία της χώρας



Μάρτιος 10, 2019. 14:26

Σκόπια.

Μέχρι στιγμής, οι 10 χιλιάδες υπογραφές πολιτών που απαιτούνται για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της χώρας έχουν συγκεντρωθεί από τρεις υποψήφιους και σήμερα εκπνέει η προθεσμία για τη συγκέντρωση υπογραφών άλλων υποψηφιοτήτων.


Έτσι, τις αναγκαίες υπογραφές συγκέντρωσαν οι σλαβικής καταγωγής  Στέβο Πενταρόφσκι, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα- Ντάνκοβα και ο αλβανικής Μπλερίμ Ρέκα.


Στη συλλογή υπογραφών για υποψηφιότητα στις 6ες προεδρικές εκλογές συμμετείχαν, επίσης, ο Φίλιπ Πετρόφσκι, ο Ντίμς Πετρόφσκι, ο Γιόσιβ Μιρτσέφσκι και ο Γκοσποτίν Ποπόσκι, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων.


Η κρατική εκλογική  επιτροπή αναμένεται να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τον αριθμό των υποψηφίων που συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές μετά την καταμέτρηση των υπογραφών.


Ο Στέβο Πενταρόφσκι έλαβε την υποστήριξη των 31 πολιτικών κομμάτων από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία του SDSM και το αλβανικό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση με την υποστήριξη πάνω από 60 βουλευτές του Κοινοβουλίου και τη συγκέντρωση περισσότερων από 32 χιλιάδες υπογραφές των πολιτών.


Υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας,  από την αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE, θέτει η καθηγήτρια Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα- Ντάνκοβα, η οποία συγκέντρωσε τις προαπαιτούμενες υπογραφές σε μόνο μία ημέρα. Περίπου 16 χιλιάδες υπέγραψαν την υποψηφιότητά της.


Επίσης, ο υποψήφιος για την προεδρία της χώρας που προτάθηκε από τη Συμμαχία για τους Αλβανούς και το Κίνημα Μπέσα, ο Μπλερίμ Ρέκα, συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές των πολιτών.


Οι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, πρέπει να υποβάλλουν τις υποψηφιότητες τους στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή μέχρι τις 21 Μαρτίου το αργότερο και η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει επίσημα την 1η Απριλίου.


Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών έχει προγραμματισθεί για τις 21 Απριλίου και είναι πιθανόν  ο δεύτερος γύρος να γίνει στις 5 Μαΐου.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr