Συνέδριο στην Πρίστινα: «Ο κίνδυνος βίαιου εξτρεμισμού δεν έχει εξαλειφθεί»



Μάρτιος 16, 2019. 21:43

Στο Κοσσυφοπέδιο, ο εθνικός συντονιστής για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, Φάτος Μακόλι, δήλωσε την Τετάρτη ότι πενήντα πολίτες του Κοσσυφοπεδίου παραμένουν σε περιοχές συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ, με περίπου 44 γυναίκες και 110 παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν γεννηθεί σε αυτά τα εδάφη.


Στο περιθώριο του συνεδρίου με θέμα «Απειλές του βίαιου εξτρεμισμού στο Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή- τι θα ακολουθήσει», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου, ο  Μακόλι είπε ότι τα άτομα μπορούν να επιστρέψουν από τις περιοχές αυτές και αυτό θεωρείται μείζονα πρόκληση για την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου.


«Όλοι γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, κυρίως ξένοι μαχητές, βρίσκονται εδώ και χρόνια σε ζώνες συγκρούσεων. Ανεξάρτητα από τα κίνητρα υπό τα οποία έχουν πάει εκεί, θεωρούνται  κακοποιοί και ριζοσπαστικοποιημένοι», είπε.


Σύμφωνα με τον Μακόλι, παρά τη βελτίωση της κατάστασης, ο κίνδυνος βίαιου εξτρεμισμού είναι υψηλός.


«Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τα μέτρα που έλαβαν τόσο οι εγχώριοι φορείς όσο και η κοινωνία των πολιτών, αλλά και η απώλεια του γεωγραφικού χώρου των τρομοκρατικών οργανώσεων στις ζώνες των συγκρούσεων, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Οι οργανώσεις αυτές εξακολουθούν να είναι πολύ δραστήριες», ανέφερε.


Ο Φλόριαν Κεχαγιά από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι ο κίνδυνος βίαιου εξτρεμισμού περιλαμβάνει ολόκληρη τη Δυτική Βαλκανική, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη περιφερειακής συνεργασίας για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.


Από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, περίπου 400 πολίτες του Κοσσυφοπεδίου πιστεύεται ότι έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.


Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 130 επέστρεψαν από εκεί, κυρίως απογοητευμένοι από αυτό που αντιμετώπισαν.


Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν καταδικασθεί μέχρι στιγμής για τη συμμετοχή στους πολέμους στη Μέση Ανατολή, υποκινώντας και στρατολογώντας μαχητές.


zeriamerikes.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr