Συναγερμός: Νέο κύμα προσφύγων αναμένεται στα Βαλκάνια



Μάρτιος 12, 2019. 19:01


Η κυβέρνηση της Βοσνίας προβλέπει μια τεράστια αύξηση του αριθμού των προσφύγων που επιθυμούν να φθάσουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γράφει η Ντόιτσε Βέλε στην αλβανική γλώσσα.


Ο υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας, Ντράγκαν Μέκτιτς σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, δήλωσε  ότι παρά το ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα,  πληροφορίες αναφέρουν πως με την άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται αύξηση του αριθμού των μετακινουμένων.


 «Αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τη Βοσνία, αλλά ολόκληρη την προσφυγική διαδρομή», είπε.

Πέρυσι, περίπου 22 χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Ασία έφθασαν στη Βοσνία. Σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα είναι υπερφορτωμένη με αυτό το πρόβλημα.


 Πρόβλημα στην Ελλάδα
 

«Οι περισσότεροι πρόσφυγες θέλουν να πάνε στη Δυτική Ευρώπη. Προς το παρόν περισσότεροι από 70 χιλιάδες βρίσκονται στην Ελλάδα και ετοιμάζονται να συνεχίσουν τη διαδρομή μέσα από τα Βαλκάνια προς την ΕΕ», είπε ο Μέκτιτς, προσθέτοντας ότι αυτά τα στοιχεία προέρχονται από ‘επίσημα ευρωπαϊκά όργανα’ ωστόσο η ηγεσία της ΕΕ αγνοεί αυτό το πρόβλημα.


«Θέλουμε να είμαστε μέρος μιας ευρωπαϊκής λύσης, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια λύση», είπε ο υπουργός.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στο ελληνική νησί της Σάμου, κυρίως, η κατάσταση είναι τεταμένη εδώ και μήνες. Επισήμως υπάρχει χώρος για τη φιλοξενία 650 προσφύγων, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν περίπου 4000 άτομα.


Μια μικρή βοήθεια προς την κατεύθυνση της φιλοξενίας των μεταναστών είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της ελληνικής και της πορτογαλικής κυβέρνησης για υποδοχή 1000  προσφύγων-μεταναστών.


telegraf.al


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr