Σταμάτησε η κατασκευή μιναρέ σε τζαμί στην Οχρίδα




Μάρτιος 19, 2019. 12:15

Σκόπια.

Σταμάτησε η κατασκευή μιναρέ ύψους 32 μέτρων στο τζαμί Αλή Πασά της Οχρίδας κατόπιν ελέγχου που έγινε από το Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Την Παρασκευή ομάδα εποπτείας επισκέφθηκε την περιοχή και εντόπισε μια σειρά παρατυπιών και αποκλίσεων από την έγκριση της διατήρησης του τζαμιού και μάλιστα επεβλήθη πρόστιμο στον κύριο του έργου.


Ο Ζβόνιμιρ Νικολόφσκι, επικεφαλής του Τμήματος Πρόληψης και Ελέγχου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δήλωσε ότι ο κύριος του έργου δεν σεβάστηκε την έγκριση της διατήρησης του οθωμανικού μνημείου και προσπάθησε να το παραποιήσει, τοποθετώντας έναν μιναρέ.


«Μετά την επίβλεψη, αποφασίστηκε να σταματήσουν οι εργασίες διατήρησης. Οι αλλαγές που έγιναν στο εσωτερικό του δεν αντιστοιχούν με την εκδοθείσα έγκριση. Η κατασκευή σταμάτησε και υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις.


»Πρόκειται για ένα κτίριο από τα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα και για να γίνει η αποκατάσταση του απαιτούνται γνώσεις από αρχιτέκτονες και οικοδόμους για να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του».


Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτη η κατασκευή μιναρέ ύψους 32 μέτρων.


Σημειώνεται ότι οι παρατυπίες στην αποκατάσταση του κτιρίου έγιναν γνωστές από αντιδράσει ακτιβιστών της ομάδας ‘Σοβέστ’ [Συνείδηση], η οποία είχε προγραμματίσει διαμαρτυρία και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.


24.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr