Ο πρόεδρος της Τσεχίας θεωρεί την Τουρκία ως ‘de facto’ σύμμαχο του ISIS



Μάρτιος 20, 2019. 19:29

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην περιοχή Κάρλοβι Βάρι της Τσεχικής Δημοκρατίας την Τρίτη, ο πρόεδρος της χώρας, Μίλος Ζέμαν  δήλωσε ότι θεωρεί την Τουρκία «de facto σύμμαχο» του Ισλαμικού κράτους – ISIS,  αναφέρει το ρωσικό Sputnik επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων της Τσεχίας CTK.

 
Τα σχόλια του προέδρου της Τσεχίας, έγιναν μετά την ανακοίνωση της Τουρκίαw για κοινή επιχείρηση με το Ιράν κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν- PKK,  που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, καθώς και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το Ιράν έχει αρνηθεί τις ανακοινώσεις της Τουρκίας περί ‘κοινής επιχείρησης’.


«Γιατί [οι Τούρκοι] επιτίθενται στους Κούρδους; Επειδή είναι de facto σύμμαχοι του Ισλαμικού κράτους», δήλωσε ο Ζέμαν, απαντώντας σε ερώτηση από έναν από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση.


«Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία- παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι απίθανο να γίνει δεκτή- έχει λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής στις επιχειρήσεις εφοδιασμού των Ισλαμιστικών Οργανώσεων όταν (αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις) κατέλαβαν σημαντικό μέρος της Συρίας και του Ιράκ. Αυτό, για παράδειγμα, περιελάμβανε εξαγωγές πετρελαίου [από το έδαφος που κατέλαβαν οι τρομοκράτες] και τα παρόμοια», είπε.


Ο πρόεδρος της Τσεχίας κατηγορεί τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι ακολουθεί μια πολιτική ισλαμισμού της χώρας του.


«Αυτό δεν είναι πλέον το κοσμικό κράτος του, [Κεμάλ Ατατούρκ], αλλά ένα κράτος που διακηρύσσει την ισλαμική ιδεολογία, και βρίσκεται αυτό [το κράτος] κοντά στους ισλαμιστές ριζοσπάστες», δήλωσε ο Ζέμαν.


Ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις κατηγορίες, αλλά η Άγκυρα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Δύση ότι υποστηρίζει το PKK, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση και υποστηρίζει το ISIS.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr