Ρώσος εμπειρογνώμονας: Επενδύοντας στα Σκόπια, βοηθάμε το …ΝΑΤΟ



Απρίλιος 24, 2019. 21:33

Η Μόσχα θα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον της οικονομικής συνεργασίας με τα Σκόπια, όπου οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι ανταγωνίζονται ποιος θα υποστηρίξει περισσότερο την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υποστηρίζει ο Βλαντίμιρ Ολεντσένκο, ανώτερος συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας  και των διεθνών σχέσεων «Πριμακόφ» στη Ρωσική Ακαδημίας Επιστημών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tass.


Σύμφωνα με τον πρώτο γύρο των  προεδρικών εκλογών, ο υποψήφιος του SDSM έχει κερδίσει 42,56% και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα από το VMRO-DPMNE κέρδισε 41,7% των ψήφων.

Ο Πενταρόφσκι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Σιλιάνοφσκα, αν και είναι πολύ πιο συντηρητική, υποστηρίζει την ιδέα να ενταχθεί η χώρα στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.


«Η ρωσική ηγεσία και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να εξετάσουν στρατηγικά πως θα αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με τη Βόρεια Μακεδονία, διότι το ζήτημα αυτό έχει μια οικονομική πτυχή εκτός από την πολιτική διάσταση», δήλωσε ο Ολοεντσένκο.


«Η επέκταση του εμπορίου και των επενδύσεων πρέπει να είναι επωφελής για όλα τα μέρη.
Σε αυτήν την περίπτωση, τα οφέλη σταματούν με το ΝΑΤΟ, καθώς τα μέλη της Συμμαχίας θα συνεισφέρουν 2% του ΑΕΠ τους στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.

Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας το ερώτημα, εάν με τις  όποιες οικονομικές δοσοληψίες με τα Σκόπια, γινόμαστε και εμείς ‘δωρητές’ του ΝΑΤΟ…», είπε.


zurnal.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr