Σκοπιανή Άλφα: Ο Ζάεφ φροντίζει για τους Βουλγάρους εδώ και αγνοεί τους ομογενείς μας εκεί




Απρίλιος 15, 2019. 20:20

Σκόπια.

«Η κυβέρνηση  εγκατέλειψε τη φροντίδα για τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας στη Βουλγαρία, αλλά μεριμνά διακαώς για την αύξηση των προνομίων των Βουλγάρων στη χώρα μας, σημειώνει η σκοπιανή ‘Άλφα ΤΒ’.



Ο πρωθυπουργός , Ζόραν Ζάεφ,  παραβρέθηκε  στην εκδήλωση του Βουλγαρικού Πολιτιστικού Συλλόγου στα Σκόπια και σημείωσε ότι η Συνθήκη Φιλίας με τη Βουλγαρία έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο για μια ισχυρή σχέση και φιλία μεταξύ των δύο χωρών αλλά άνοιξε και τον χώρο για τη δημιουργία ρεαλιστικών συνθηκών για την έκφραση της πολιτιστικής ταυτότητας και των πολιτιστικών αξιών και τις παραδόσεις των Βουλγάρων στη χώρα.


«Ο σύνδεσμος πολιτών «Βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος» στη χώρα μας έχει μια σημαντική θέση. Σαφώς ορίζεται στην αποστολή του, την ανάγκη της επαναπροσέγγισης και της διαπολιτισμικής ανεκτικότητας των πολιτισμών των δύο γειτονικών χωρών – της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Κοινή και αμοιβαία η δέσμευση για τη δημιουργία πραγματικών συνθηκών για την έκφραση της πολιτιστικής ταυτότητας και την υλοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας και την προώθηση των πολιτιστικών αξιών των πολιτιστικών παραδόσεων των λαών της Βόρειας Μακεδονίας που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι», είπε  Ζόραν Ζάεφ.


Ο πρόεδρος του συμβουλίου του βουλγαρικού συλλόγου Λαζάρ Μλαντένοφ, πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.


Στην ομιλία του τόνισε ότι οι Βούλγαροι ως κοινότητα  είναι πάνω από εκατό χιλιάδες και είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη χώρα και εξέφρασε την προσδοκία ότι στην επερχόμενη απογραφή του πληθυσμού, η βουλγαρική ιθαγένεια θα αποδειχθεί ότι δεν είναι αποτέλεσμα  μόνο για ένα (βουλγαρικό) διαβατήριο, αλλά μια πραγματικότητα ενός πληθυσμού με βουλγαρική εθνική συνείδηση.


Το δημοσίευμα σημειώνει επικριτικά ότι βάσει της Συνθήκης Φιλίας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια δεν έχουν δικαίωμα να μεριμνούν για τους ομογενείς τους στη Βουλγαρία, ενώ ο πρωθυπουργός Ζάεφ υποσχέθηκε να διευρύνει τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη χώρα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr