Η Εκκλησία των Σκοπίων δεν θέλει να ακούσει για Βλάχους


 Ο τίτλος από το δημοσίευμα

Απρίλιος 30, 2019. 18:45

«Γράφω εξ ονόματος των Βλάχων. Εμείς οι Βλάχοι, ως λαός, με ξεχωριστή γλώσσα, όχι μόνο δεν αναγνωριζόμαστε από την (μη αναγνωρισμένη εκκλησία των Σκοπίων) «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία- Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», αλλά μας ταπεινώνει και μας μειώνει και καταπατά τα πιο βασικό και το πιο σημαντικό μήνυμα του Χριστού- ο καθένας με τη δική του γλώσσα να προσεύχεται στον Κύριο», γράφει ο Δήμο Δήμτσεφ στην σκοπιανή ‘mkd’ και συνεχίζει: 

Ο αρχιεπίσκοπος Στέφαν ποτέ δεν ανέφερε τους Βλάχους στα μηνύματα των Χριστουγέννων και του Πάσχα (ούτε ακόμη και τους Σέρβους και τους Ορθόδοξους Ρομά του λεγόμενους Κάρτσι).


Από όσο γνωρίζω, τόσο η Ισλαμική Κοινότητα(ICM ), όσο και η Εκκλησία των Σκοπίων (MOC-OA), έχουν απεριόριστο μονοπώλιο με το νόμο που αναφέρεται στις θρησκευτικές κοινότητες και στις θρησκευτικές ομάδες.


Σύμφωνα με το νόμο αυτόν, στα άρθρα 3 και 4 αναφέρουν ότι μέσα σε μια κοινότητα δεν μπορεί να σχηματισθεί μια άλλη κοινότητα ή κάτι παρόμοιο.


Αλλά αυτό είναι παράλογο. Θεωρείται δόγμα, αλλά είναι σκληρό και άδικο και αντιδημοκρατικό και απάνθρωπο να καταπατείται κάτι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους, τη γλώσσα τους. 


Συγκεκριμένα, στις εκκλησίες της  MOC-OA, ως επί το πλείστον, οι λειτουργίες τελούνται στην εκκλησιαστική σλαβική γλώσσα, μια  γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν οι Σλαβομακεδόνες και οι Σέρβοι, οι Βλάχοι δεν καταλαβαίνουν τίποτε!

https://www.mikres-ekdoseis.gr/2019/04/blog-post_27.html

Αυτό συμβαίνει λόγω του βασικού γεγονότος ότι η ‘μακεδονική’ γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών, και η βλάχικη με τη σειρά της, ανήκει στην οικογένεια των λατινικών γλωσσών. Δεν υπάρχει τίποτε κοινό σε αυτές τις δύο γλώσσες.


Στην πραγματικότητα, τόσο στη «Μακεδονία» (Σκόπια) όσο και στη Βουλγαρία και τη Σερβία, οι εκκλησίες  τελούν την Λειτουργία στην ίδια γλώσσα- την παλαιά σλαβική γλώσσα (και για μια μεγαλύτερη βούληση για την αλήθεια αυτήν που δημιούργησαν οι Βλάχοι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος και άλλοι σαν αυτούς, υπό την καθοδήγηση ενός άλλου Βλάχου εκείνης της εποχής του Αγίου Φωτίου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως προκειμένου να εκχριστιανίσουν τους Σλάβους).


Και αυτά τα τρία έθνη θέλουν να  λειτουργούνται ξεχωριστά και οι Βλάχοι δεν έχουν καμία ευκαιρία να προσευχηθούν στην όμορφη και πολύ μελωδική τους γλώσσα. Πόσο μακριά είναι αλήθεια αυτές οι συνθήκες από τα μηνύματα που δίδαξε ο Χριστός; Πολύ μακριά, αλλά ποιος το παραδέχεται!


Και οι Βλάχοι έχουν και έναν άλλο, πολύ σημαντικό ιστορικό και χιλιετή λόγο, που πρέπει να εκτιμηθεί και να γίνει σεβαστός από τη MOC-OA


Δηλαδή, ο διάσημος για το έργο του, ο μεγάλος Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειο Β’, Βλάχος, το 1018, εξέδωσε  χρυσή βούλα με την οποία δημιούργησε στο χώρο του  του Πατριαρχείου της Αχρίδας, που είχε καταληφθεί από τον Σαμουήλ, ίδρυσε την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας για  όλους τους Βουλγάρους στο Βυζάντιο,  σκεπτόμενος με σωφροσύνη να τους απομακρύνει από τις επιθέσεις κατά της Κωνσταντινούπολης.


Ο ίδιος ευγενής Βλάχος και αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Βασίλειος Β’ , το 1020 εξέδωσε χρυσή βούλα (δείτε το βιβλίο του Ιβάν Σνεγκάροφ «Охридската Архиепископија од основањето до 1767 г., во два тома, б. м.), σύμφωνα με το οποίο κάτω από δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας « τέθηκαν όλοι οι Βλάχοι από όλη την (τότε) Βουλγαρία».


Έτσι, λοιπόν,  συνυπήρχαν οι Βούλγαροι και οι Βλάχοι.


Με τη διαφορά ότι οι τότε καλοί Βούλγαροι δέχθηκαν να είναι αδέλφια με τους Βλάχους και εκκλησιαστικά να διαχειρίζονται μαζί και επιβίωναν, αλλά με την πάροδο των χρόνων, οι Βλάχοι παρέμειναν Βλάχοι, αλλά μερικοί από τους Βουλγάρους έγιναν «Μακεδόνες» και ιδιαίτερα τα τελευταία 50 χρόνια δεν θέλουν να ακούσουν και να σέβονται τους Βλάχους με τους οποίους είχαν στο παρελθόν αδελφική σχέση.


Το 2020, δηλαδή το επόμενο έτος, σηματοδοτούνται 1000 χρόνια από το κεκτημένο δικαίωμα των Βλάχων στην Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μπαίνουμε στις εκκλησίες της MOC-OA, γιατί αρνείται την ύπαρξη της δική μας γλώσσα κατά το μεγάλο αυτό χρυσό Ιωβηλαίο.


Ωστόσο, εδώ γίνεται ένα καταστροφικό και αδιανόητο λάθος σε αυτήν τη χώρα. 

Και είναι απάνθρωπο αυτό που γίνεται με τον νόμο περί θρησκευτικών κοινοτήτων και θρησκευτικών ομάδων που μας απαγορεύουνε αυστηρά να οργανώσουμε μια θρησκευτική βάση στη γλώσσα μας…


Δήμο Ν. Δήμτσεφ, ιδρυτής και πρώτος διευθυντής προγράμματος  στη βλάχικη γλώσσα στη ραδιοτηλεόραση των Σκοπίων.


mkd.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr