Τα Σκόπια και η Σόφια συζητούν για κοινή γιορτή του Γκότσε Ντέλτσεφ



Απρίλιος 12, 2019. 18:22


Κατά τη διήμερη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Θεμάτων μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, συζητήθηκε η καθιέρωση κοινής γιορτής για την επέτειο μνήμης του  Γκότσε Ντέλτσεφ.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Απριλίου στη Σόφια, συζητήθηκαν διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν το έργο της Μικτής Επιτροπής, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.


«Στη συνάντηση, η Επιτροπή εξέτασε τους ισχυρισμούς τόσο στα βουλγαρικά εγχειρίδια ιστορίας για την 5η τάξη, όσο και στα σκοπιανά βιβλία ιστορίας για την 6η τάξη, σχετικά με την περίοδο της αρχαιότητας. 
Σε αυτήν τη διαδικασία, η Επιτροπή συζήτησε  ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

https://www.echedoros-a.gr/2012/02/blog-post_4934.html 
Σχετικά με το θέμα αυτό, η επιτροπή θα υποβάλει επιπλέον μια πρόταση με συγκεκριμένες συστάσεις στις αντίστοιχες κυβερνήσεις και υπουργεία.


Επίσης, κατά τη συνάντηση έγινε συζήτηση για την ιστορική μορφή του Γκότσε Ντέλτσεφ και στις δύο χώρες και για τις δυνατότητες για κοινή  γιορτή στην επέτειο μνήμης του Γκότσε Ντέλτσεφ.


Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί και στις επόμενες συναντήσεις, δήλωσε η σκοπιανή ομάδα στη Μικτή Επιτροπή Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Θεμάτων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.


Σε προηγούμενες συνεδριάσεις,  στη μικτή επιτροπή συμφώνησαν σε μια σύσταση προς τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών για τον κοινό εορτασμό των:

 Αγίων  Κυρίλλου και Μεθοδίου,
 του αγίου Κλήμη της Αχρίδας,
 του αγίου Ναούμ, 
του Τσάρου Σαμουήλ 
και
 του Γκριγκόρ Παρλίτσεφ.


Η παγκόσμια πρακτική, όπως επισημαίνουν, έχει δείξει ότι οι ιστορικές επιτροπές, υπήρξαν και παραμένουν,  ένα σημαντικό εργαλείο για την υπέρβαση αποκλειστικά των εθνικών οραμάτων των προβλημάτων στην ιστοριογραφία, ειδικά στο τμήμα της πολιτικής ιστορίας.


novatv.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr