Η Ιταλία απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη



Φωτό από τη διάσκεψη του Παλέρμο-  όπου ο Τζουζέπε Κόντε είχε καλέσει και τον Χαλίφα Χαφτάρ


Απρίλιος 13, 2019. 19:25

Η Ιταλία απέρριψε κάθε ξένη στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, ισχυριζόμενη ότι «δεν αποτελεί λύση για τη σύγκρουση»,  με την επίθεση  από τις 4 Απριλίου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην Τρίπολη, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα μπορούσε να προκαλέσει μια μαζική έξοδο προσφύγων σε όλη τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη, όπως αναφέρει η alaraby.co.uk.



«Η στρατιωτική επιλογή δεν μπορεί να αποτελέσει λύση», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, σύμφωνα με το αραβικό δημοσίευμα.


Ο Κόντε προειδοποίησε ότι «κάθε πιθανή στρατιωτική επέμβαση μπορεί να ωθήσει πολλούς Λίβυους να διαφύγουν στη Μεσόγειο προς τη νότια Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης».


Η Λιβύη αποτελεί σήμερα σημείο εκκίνησης για τους μετανάστες από τις αφρικανικές χώρες της  υποσαχάριας Αφρικής.


Η ιταλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επικρίνει την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011, που οδήγησε στην ανατροπή και δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι τονίζοντας ότι προκάλεσε κατάσταση ανασφάλειας και χάους στη χώρα και δεν συνέβαλε στην ειρήνη.


«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διεξαχθούν συνομιλίες με όλες τις πλευρές σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι μάχες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 4.500 κάτοικοι της Τρίπολης έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.


Η Ιταλία είναι ένα σημαντικός επενδυτής στο τομέα του πετρελαίου της Λιβύης, και υποστήριξε την κυβέρνηση του Σαράι.


Το περασμένο Νοέμβριο φιλοξένησε μια διάσκεψη στο Παλέρμο για την κρίση της Λιβύης, αλλά έληξε με αποτελέσματα που δεν προέκυψαν με τη μορφή συμφωνίας, όπως σημειώνεται.


Το ιταλικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε το Σάββατο, ότι η χώρα διατηρεί μια στρατιωτική μονάδα περίπου 400 στρατιωτών στη Λιβύη, καλώντας τις χώρες του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr