Βούλγαρος βουλευτής: «Η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει βουλγαρικά εδάφη»



Απρίλιος 7, 2019. 09:00

Φωνάζοντας «Ελευθερία ή Θάνατος για τη Βουλγαρία» περίπου 40 μέλη- ακτιβιστές του VMRO συγκεντρώθηκαν μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Σόφια για να διαμαρτυρηθούν για δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.



Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να παρέμβει , αναγκάζοντας τη Βουλγαρία να τροποποιήσει το νόμο περί των Θρησκευτικών Υποθέσεων», προσθέτοντας ότι «η Άγκυρα εργάζεται μέρα και νύχτα για τα συμφέροντα των τουρκικών κοινοτήτων στο εξωτερικό που αποτελούν προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της χώρας».


Με τον σχετικό νόμο, όπως αναφέρεται, αποφασίστηκε η επέκταση των αρμοδιοτήτων  του Μουφτή στη Βουλγαρία και την τοποθέτησή του από τον τουρκικό θρησκευτικό φορέα.


Οι διαδηλωτές  επιμένουν  κατηγορηματικά ‘στην απαγόρευση της χρηματοδότησης των θρησκευτικών κοινοτήτων από τις χώρες του εξωτερικού, από ιδιώτες, εταιρείες ή μη κυβερνητικές οργανώσεις.


Η διαδήλωση είχε την επιτήρηση ισχυρής αστυνομικής παρουσίας.
Ο ευρωβουλευτής Ανγκέλ Τζιαμπάσκι δήλωσε ότι επιχειρείται η τουρκική εισβολή στην πολιτική της Βουλγαρίας με τον έλεγχο του επικεφαλής του Βούλγαρου Μουφτή από τη Θρησκευτική Διεύθυνση της Τουρκίας (Diyanet).

Ο Τζιαμπάσκι ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί να εφεύρει  εθνικές μειονότητες και ότι αυτό που κάνει είναι να χωρίσει το βουλγαρικό έθνος με τη θρησκεία.


«Προσπαθεί να διαιρέσει, με τον Λούτβι Μεστάν, τη βουλγαρική κοινωνία και να αποκόψει τους μουσουλμάνους με σκοπό να απαιτήσει αργότερα αυτονομία με στόχο την απόσχιση», είπε ο Τζιαμπάσκι.


Ο ίδιος ζήτησε η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη για τις παρεμβάσεις της στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας και εάν δεν το κάνει να μειωθούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.


news.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr