Ευρωπαίος Επίτροπος Χαν: Προβληματική η κατάσταση στην Αλβανία με τα δικαιώματα ιδιοκτησίαςΑπρίλιος 19, 2019. 17:51


Ο Επίτροπος της ΕΕ Γιόχανες Χαν σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε (DW) αναφέρει ότι το νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στην Αλβανία έχει νομικές και τεχνικές αδυναμίες.DW

Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση στην Αλβανία όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας; Ιδιαίτερα για τις απαλλοτριώσεις με τη δικαιολόγηση της ανάπτυξης του τουρισμού, με την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχείων από ιδιώτες, κυρίως στην ακτή του Ιουνίου. Πως θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να επηρεάσει την Επιτροπή για την αξιολόγηση της Αλβανίας στην έναρξη των διαπραγματεύσεων;


 Γιόχανες Χαν: 


Τα προβλήματα που αναφέρονται στα δικαιώματα ιδιοκτησίας είναι στην πραγματικότητα ένα σύνθετο και παλιό θέμα στην Αλβανία, που ανάγεται στα έτη της πτώσης του κομμουνιστικού καθεστώτος.


Το κλείσιμο της νομικής ασφάλειας και της σαφήνειας των τίτλων ιδιοκτησίας δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρως, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες επίτευξής τους. Ο κατακερματισμός, ο νομικός κατακερματισμός, τα κενά στο σύστημα καταχώρισης και η επιβολή του νόμου σε αυτόν τον τομέα παραμένουν σε ολόκληρη τη χώρα. 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίγνωση των ανησυχιών για τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε η αλβανική κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της γης κατά μήκος της νότιας παράκτιας ζώνης και συνεχίζει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές στο θέμα αυτό.


Λόγω της αυξημένης σημασίας του θέματος, τα δικαιώματα παρακολουθούνται από την ΕΕ στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις πιθανότητες να υποστηρίξει την Αλβανία στην αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

DW:

 Θεωρείται ότι η παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία του ατόμου αποτελεί πιθανό παράγοντα εξέγερσης και ταραχών στην Αλβανία, σε μια εποχή που τρίτοι παράγοντες, όπως η Ρωσία, δεν στερείται των προσπαθειών αποσταθεροποίησης των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας;

Γιόχανες Χαν: 
Τα ανεπίλυτα ζητήματα σε αυτόν τον τομέα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο δικαίωμα ιδιοκτησίας και ειρηνικής διαβίωσης του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης στέρησης των νόμιμων ιδιοκτητών από τη γη τους.


Επιπλέον, μπορούν να συμβάλουν σε μια «απογοητευτική επίδραση» στην επένδυση επιχειρηματικών φορέων και να δημιουργήσουν μια βάση για την ανεπίσημη χρήση κενού στην επιβολή του νόμου.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  απαιτεί σταθερά δικαιώματα ιδιοκτησίας τα οποία να λειτουργούν καλά σε ολόκληρη τη χώρα, όπου τηρείται η αρχή της ασφάλειας του δικαίου. Ενθαρρύνουμε τη διαδικασία μεταρρύθμισης που θα βαθμολογηθεί με τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων και υπό τη διεθνή ηγεσία.


lapsi.al
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr