Η Ρωσία δεν συμφώνησε με έκκληση προς τον Χαφτάρ να σταματήσει την επίθεση στην Τρίπολη



Απρίλιος 8, 2019. 08:32

Η Ρωσία δεν συμφώνησε με δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καλούσε τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να σταματήσει αμέσως την επίθεση στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές , όπως αναφέρουν αραβικά δημοσιεύματα.


Οι πηγές ανέφεραν ότι η ρωσική αντιπροσωπεία αιτήθηκε στα  Ηνωμένα Έθνη για την τροποποίηση της διατύπωσης αυτής της έκκλησης, έτσι που να γίνεται έκκληση προς όλες τις λιβυκές ένοπλες παρατάξεις να παύσουν τις μάχες και όχι μόνο προς τις δυνάμεις του Χαφτάρ.


Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τη ρωσική πρόταση και Μόσχα αρνήθηκε τη δήλωση, καθώς οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας εκδίδονται κατόπιν ομοφωνίας.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, να σταματήσει την επίθεσή του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, προειδοποιώντας ότι η επίθεση αυτή θέτει σοβαρά τη σταθερότητα της Λιβύης σε κίνδυνο.


Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε η Βρετανία και πρότεινε μια δήλωση προς τον Χαφτάρ και όχι προς τον Τύπο, αλλά η Ρωσία είχε αντιρρήσεις, χάνοντας έτσι την συναίνεση και η βρετανική πρόταση εξέπεσε.


Η βρετανική πρόταση πρότεινε ότι «αυτοί που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη Λιβύη θα πρέπει να λογοδοτήσουν», απευθυνόμενη σαφώς κατά του Χαφτάρ. Η Ρωσία στην παρέμβαση της ζήτησε να συμπεριληφθούν στην πρόταση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβύη χωρίς εξαίρεση, κάτι που απορρίφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


annahar.com, afp.com/en, 


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr