Τα Σκόπια δεν ανησυχούν για «Μεγάλη Αλβανία», λέει Βούλγαρος πολιτικός αναλυτής



Απρίλιος 17, 2019. 22:52


Ο Αντόν Πάντσεφ, καθηγητής Βαλκανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», απορρίπτει την υπόθεση ότι σε περίπτωση που τα Σκόπια δεν έχουν προοπτική στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο αλβανικός εθνικισμός θα ενταθεί στη χώρα, γεγονός που θα οδηγήσει στο διαχωρισμό της επικράτειας που κατοικούν οι Αλβανοί με την προσχώρηση στην Αλβανία.


«Είναι σχεδόν αδύνατο για διάφορους λόγους. 

Πρώτον- ο δημογραφικός παράγοντας. 

Προς το παρόν, οι Αλβανοί έχουν υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων από τους Σλαβομακεδόνες, αλλά η μετανάστευση από την αλβανική πλευρά είναι τόσο υψηλή που εξισορροπεί αυτόν τον παράγοντα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε τάση φυγής στο εξωτερικό  από το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να έχουν ξενιτευτεί  μέχρι σήμερα περίπου 100 χιλιάδες άνθρωποι, εκ των οποίων οι 70 χιλιάδες είναι Αλβανοί. Λόγω της μετανάστευσης, ο αριθμός των Αλβανών σπουδαστών στα σχολεία της χώρας έχει μειωθεί από 40 έως 60%, είπε ο Πάντσεφ στην ουκρανική ιστοσελίδα «In Focus».


«Στη δεύτερη θέση είναι η εξίσωση των πολιτικών δικαιωμάτων των Αλβανών και των Σλαβομακεδόνων, καθώς και η αύξηση του οικονομικού επιπέδου. Στους αλβανικούς δήμους σήμερα υπάρχουν μεγαλύτερες κρατικές επενδύσεις και πολλοί Αλβανοί εκτελούν διοικητικά  καθήκοντα. 

Για τους λόγους αυτούς, προς το παρόν, οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν κανένα βάσιμο επιχείρημα, ούτε για απόσχιση, ούτε για να δικαιολογήσουν μια τέτοια κίνηση ενώπιον του διεθνούς κοινού.


Προς  το παρόν, δεν θα μπορούσαν να πουν ότι τα δικαιώματά τους έχουν παραβιασθεί, ότι ζουν άσχημα και ούτω καθεξής, προκειμένου να προσπαθήσουν να αποκτήσουν αυτονομία, ομοσπονδία ή απόσχιση με ριζοσπαστικά μέσα.


Σημαίνει επίσης,  ότι είναι απίθανο στη Βόρεια Μακεδονία να έρθουν στην εξουσία ακραία στοιχεία, τα οποία θα απαιτήσουν περισσότερα δικαιώματα για τους Αλβανούς, πόσο μάλλον για απόσχιση», είπε ο πολιτικός αναλυτής.


«Αποδεικνύεται ότι η ‘Μεγάλη Αλβανία’ είναι περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα… 

Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. 
Οι ίδιοι οι Αλβανοί δεν είναι αρκετά ισχυροί, ούτε θα υπάρχει μεγάλη δύναμη για να τους υποστηρίξει. 

Επιπλέον,  οι γείτονες της Αλβανίας, απλά δεν θα τους το επιτρέψουν. 

Η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι ισχυρότερες χώρες από τους Αλβανούς. 

Ιδιαίτερα οι Έλληνες και οι Σέρβοι. 


Το μόνο που μπορεί να κάνει η Αλβανία είναι να παίξει με την Τουρκία. 

Οι Τούρκοι προσπαθούν να εδραιωθούν στρατιωτικά με βάση στη ξηρά και στη θάλασσα. Αλλά, αυτό θα σήμαινε σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με τη Δυτική Ευρώπη. 
Και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Αλβανία δεν θα το επιτρέψουν», λέει ο Πάντσεφ.


expres.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr