‘Βαλκανική Άνοιξη’ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Μαυροβούνιο, Αλβανία και Σερβία



Απρίλιος 9, 2019. 09:20

Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Αλβανία, δείχνουν το πνεύμα μιας «βαλκανικής άνοιξης», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Όλα ξεκίνησαν με ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά μέσα: μια μυστική καταγραφή  που δείχνει έναν γνωστό τοπικό μεγιστάνα να παραδίδει ένα φάκελο μετρητών σε έναν συνεργάτη του πρώην αρχηγού του Μαυροβουνίου.

»Ο εξέχων επιχειρηματίας, στενός και  πρώην αξιόπιστος φίλος του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, έδωσε το βίντεο στη δημοσιότητα στα τέλη του περασμένου έτους σε αντίποινα για κατηγορίες εναντίον του για απάτη και ξέπλυμα χρήματος που τον ώθησαν να φύγει στο Λονδίνο για να αποφύγει τη δίωξη».


Με το κείμενο αυτό ξεκινά το άρθρο της η βρετανική ‘The Independent’- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα-  για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.


Κάτω από τον τίτλο «αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Αλβανία με το πνεύμα μιας «Βαλκανικής Άνοιξης», η βρετανική εφημερίδα καταγράφει τις διαδηλώσεις  που είναι κοινές και στις τρεις χώρες: ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές.


«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία βγήκαν στους δρόμους από τα μέσα Φεβρουαρίου για να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Εκεί η κεντροαριστερή αντιπολίτευση  κατηγορεί την κυβέρνηση του αριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.


Οι διαδηλώσεις δεν διαφέρουν και στις τρεις βαλκανικές χώρες:


«Κοινές αντιδράσεις και συνθήματα. Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα  μεγάλα και διεφθαρμένα καθεστώτα, υπάρχει μια συσσωρευμένη οργή ετών και ίσως δεκαετιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


syri.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr