Αίγυπτος: Ξεκίνησε δημοψήφισμα για παράταση της προεδρικής θητείας




Απρίλιος 20, 2019. 20:26

Στην Αίγυπτο ξεκίνησε τριήμερο δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο σύνταγμα  της χώρας. Σημειώνεται ότι σήμερα οι Αιγύπτιοι άρχισαν να ψηφίζουν στο τριήμερο δημοψήφισμα σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος λίγες ημέρες μετά την έγκρισή τους από το κοινοβούλιο.


Το δημοψήφισμα αναφέρεται στην αύξηση της διάρκειας της προεδρικής θητείας από τα τέσσερα χρόνια στα έξι, σύμφωνα με το bbc.com.


Ο υποστηριζόμενος από τους στρατιωτικούς, πρόεδρος Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έγινε πρόεδρος  της Αιγύπτου το 2014, επρόκειτο να αποχωρήσει το 2022 μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του,


Ωστόσο, οι αλλαγές στο σύνταγμα θα του επιτρέψουν να παραμείνει για τρίτη θητεία έως το 2030, γράφει το δημοσίευμα.


Εκτός από την αύξηση της προεδρικής θητείας, το δημοψήφισμα περιλαμβάνει διατάξεις για την κατάργηση του ορίου του 25% των κοινοβουλευτικών εδρών για τις γυναίκες, την αποκατάσταση του αντιπροέδρου και τη δημιουργία ενός δεύτερου κοινοβουλευτικού σώματος.


Υπενθυμίζεται ότι το αιγυπτιακό κοινοβούλιο, με πλειοψηφία, ενέκρινε την εισαγωγή τροπολογιών στο σύνταγμα της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι μπορεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2030.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr