«Αποτυχία της Τουρκίας σε Λιβύη και Σουδάν»



Απρίλιος 20, 2019. 21:28

«Η Τουρκία και ο σύμμαχός της από τον Περσικό Κόλπο, το Κατάρ, απέτυχαν στην Αφρική μετά την ανατροπή του προέδρου του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ και την ενδυνάμωση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ που επιτίθεται κατά της ισλαμικής κυβέρνησης στην Τρίπολη».


Τα παραπάνω σημειώνει στην ανάλυσή του ο Σεθ Φράντζμαν, ιδρυτής και εκτελεστικός  διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου και Ανάλυσης της Μέσης Ανατολής,  στην ‘Jerusalem Post’.


Σημειώνει ότι το Κατάρ και η Τουρκία είναι στενοί περιφερειακοί σύμμαχοι, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει από καιρό το καθεστώς του Ομάρ αλ Μπασίρ και την κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, στην Τρίπολη.


«Και στις δύο περιπτώσεις, οι χώρες ένωσαν φανατικές θρησκευτικές ομάδες, καθώς και κομμάτων υπό την επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας».


Το Κατάρ και η Τουρκία υποστήριξαν εδώ και πολλά χρόνια τον ηγέτη του καθεστώτος του Σουδάν, αλ Μπασίρ, αλλά τώρα μετά την ανατροπή του αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο έργο», επισημαίνει ο συντάκτης.


Σε μια προσπάθεια επέκτασης της επιρροής του, στο Κέρας της Αφρικής, η Τουρκία έστειλε υψηλού επιπέδου στρατιωτικές αντιπροσωπείες στο Σουδάν, νοίκιασε το νησί Σουακίν, σκοπεύοντας να το μετατρέψει σε τουριστικό κέντρο και παρέσχε σημαντική βοήθεια, σημειώνει ο Φράντζμαν.


Ωστόσο, ξεκίνησαν διαμαρτυρίες στο Σουδάν από τις αρχές του τρέχοντος έτους και την περασμένη εβδομάδα οι στρατιωτικοί βγήκαν εναντίον του Μπασίρ, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 1993.


«Το διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το 2009 κατηγόρησε τον Μπασίρ για γενοκτονία στο Νταρφούρ. Ωστόσο, οι Αμερικανοί σύμμαχοι, όπως η Τουρκία και το Κατάρ, συνεργάστηκαν στενά με την εγκληματία πολέμου για πολλά χρόνια», τονίζει ο αναλυτής.


Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT σημείωσε την ανησυχία της Άγκυρας για την αλλαγή της ηγεσίας, τονίζοντας ότι η ανατροπή του Μπασίρ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντεπανάσταση που υποστηρίζεται από τους περιφερειακούς ανταγωνιστές της Τουρκίας, τη Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Από την άλλη, στη Λιβύη τον  Χαλίφα Χαφτάρ υποστηρίζουν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ καθώς και η Ρωσία και η Γαλλία.


Το Κατάρ και η Τουρκία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης ως μέρος της συμπαράστασης τους για τις ομάδες που σχετίζονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, προσθέτει ο συντάκτης.


Ο στρατηγός Χαφτάρ ξεκίνησε επίθεση στην Τρίπολη στις αρχές Απριλίου με στόχο την ένωση της Λιβύης, μετά από έναν οκταετή πόλεμο.


Ο Χαφτάρ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ηγεσία της Τρίπολης στηρίζεται από την Τουρκία, επίσης ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης έχει καταγγείλει την τροφοδότηση της Τρίπολης με τουρκικά  όπλα.


Η τύχη της Λιβύης και του Σουδάν παραμένει αβέβαιη, καθώς το Κατάρ και η Τουρκία έχουν συμφέροντα και στις δύο χώρες, σημειώνει ο αναλυτής.

Συνάντηση Ερντογάν με τον εκπρόσωπο της Τρίπολης


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε την Παρασκευή τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, Χαλέν αλ Μισρί.

Η συνάντηση Ερντογάν και του αλ Μισρί που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας του Φαΐζ Σαράι, έγινε στο Παλάτι Μπεϊλερμπεγί στην Κωνσταντινούπολη. Λεπτομέρειες δεν αποκαλύφθηκαν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr