Το Σύμφωνο Γαλλίας – Κύπρου μπορεί να καταπνίξει την απόπειρα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο



Μάιος 21, 2019. 08:17


Η Γαλλία και η Κύπρος έχουν υπογράψει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα γαλλικά πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν μια ναυτική βάση στην Κύπρο, όπως δημοσίευσε η ελληνο-αμερικανική εβδομαδιαία εφημερίδα National Herald την περασμένη Παρασκευή.
  
Η συμφωνία έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με τα δικαιώματα διερεύνησης υδρογονανθράκων  γύρω από το νησί, καθώς η Τουρκία έχει κινηθεί για να μπλοκάρει την 


Κύπρο και τους εταίρους της- όπως της γαλλικής Total-  από την εκμετάλλευση των δυνητικά πλούσιων  ενεργειακών αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου.


Η δήλωση των προθέσεων που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και η επικεφαλής της γαλλικής Άμυνας, Φλόρενς Παρλί αναφέρει, επίσης, την αναβάθμιση της αποβάθρας στο Μαρί στη νότια ακτή του νησιού για να επιτρέψει την προσέγγιση  μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων,  όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυξ.


Η Τουρκία απορρίπτει τα δικαιώματα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί μονομερώς τα αποθέματα υδρογονανθράκων γύρω από το νησί, γιατί όπως λέει έρχονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο βόρειο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό  τμήμα του νησιού.


Η Τουρκία ισχυρίζεται, επίσης, ότι μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που συμφωνήθηκε από την Κύπρο και τους γείτονές της βρίσκεται στη δική της υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου η Τουρκία έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης.


Ωστόσο, η αυξανόμενη εμπλοκή της Γαλλίας μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή για τα σχέδια της Τουρκίας,  τα οποία περιλαμβάνουν την αποστολή  δύο πλοίων έρευνας  για την αναζήτηση υδρογονανθράκων δυτικά της Κύπρου.


«Το επιχειρησιακό κέντρο των γαλλικών πολεμικών πλοίων θα είναι το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» που περιπολεί την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή κοντά στην οποία η Τουρκία στέλνει δύο ερευνητικά σκάφη για να αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», αναφέρει ο National Herald.


Στις αρχές του μήνα, η άφιξη του τουρκικού πλοίου γεώτρησης ‘Fatih’ σε περιοχή που ανήκει στην ΑΟΖ της Κύπρου, προκάλεσε οργή μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και τις απειλές σύλληψης από τις κυπριακές αρχές.


 Το παν-αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Ασάρκ αλ Αουσάτ που εδρεύει στο Λονδίνο, έγραψε τη Δευτέρα ότι οι Γάλλοι συμφώνησαν να αποτρέψουν τις τουρκικές δραστηριότητες γύρω από την Κύπρο ως μέρος της δήλωσης προθέσεων.


ahvalnews.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr