Η Αθήνα θέτει προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΑλβανίαΜάιος 30, 2019. 20:41

Τίρανα.
 
Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνιστά την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας, ένα άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστίθεται στον κατάλογο των δύσπιστων κρατών, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του , το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την ενίσχυση των σχέσεων, αλλά τονίζεται ότι η κυβέρνηση των Τιράνων πρέπει να εγγυηθεί το σεβασμό της ελληνικής μειονότητας.


Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι ένα από τα βασικά σημεία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.


Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ


«Η Ελλάδα εργάζεται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία και στηρίζει σταθερά την πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον αυτονόητο όρο που ισχύει για όλες τις υπό ένταξη χώρες, ότι θα εκπληρώσει το σύνολο των σχετικών προϋποθέσεων.
'Οπως γίνεται σαφές και στην σχετική 'Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 Κύριων Προτεραιοτήτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, η εκπλήρωση των οποίων θα εξετασθεί αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε την απόλυτη διασφάλιση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια, μέτρο το οποίο η Αλβανία είχε δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει μέχρι τον Μάιο 2018, καθώς και την εφαρμογή του νόμου για τις περιουσίες, προκειμένου και τα μέλη της μειονότητας να αποκτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας που δικαιούνται.
Αντ' αυτού, σημειώνουμε τις καταδικαστέες μεθοδεύσεις του τελευταίου διαστήματος που αποσκοπούν στην ακύρωση της υποψηφιότητας του Προέδρου του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας, Φ. Μπελέρη, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Οι ενέργειες αυτές καταστρατηγούν το αναφαίρετο δικαίωμα πολιτικής εκπροσώπησης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα.
Καλούμε την Αλβανία να επιστρέψει σε μια κατεύθυνση προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία».

syri.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr