Σκόπια: Όνειρο δεκαετίας η διασύνδεση Δυρραχίου – Μπουργκάς



Μάιος 15, 2019. 17:51

Σκόπια.

Αφού ολοκληρώθηκε πλήρως ο διάδρομος 10, η προτεραιότητα της χώρας και στην οδική και την σιδηροδρομική υποδομή είναι ο Διάδρομος 8.


Είναι ένας από τους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μήκους περίπου 1350 χιλιομέτρων, που θα συνδέει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω Αλβανίας, Σκοπίων και Βουλγαρίας.


Στα Σκόπια, ο διάδρομος καλύπτει 300 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και μέχρι στιγμής έχει γίνει μόνο το 37% της διαδρομής στο τμήμα Κουμάνοβο, μέσω Σκοπίων στο Γκόστιβαρ.


Η κατασκευή του τμήματος Κίτσεβο- Οχρίδας των 57 χιλιομέτρων βρίσκεται υπό κατασκευή και απαιτούνται λύσεις για διαδρομή Οχρίδα Γκαφάσαν στα σύνορα με την Αλβανία και φυσικά για το τμήμα προτεραιότητας Κουμάνοβο- Ντεβέ Μπαΐρ.


Εκτός από την οδική σύνδεση, εδώ και δεκαετίες γίνεται λόγος για σύνδεση με τον σιδηρόδρομο Σκόπια- Σόφια.


Πέρυσι ξεκίνησε μια σοβαρή δουλειά στη διαδρομή αυτή που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 8 χρόνια, δηλαδή έως το 2027.


 Με την αποπεράτωση του Διαδρόμου 8, θα συνδεθούν τα λιμάνια του Δυρραχίου με το Μπουργκάς και θα ανοίξουν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις οικονομίες των τριών χωρών.


Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες υποδομές επενδύθηκαν από τη Βουλγαρία, κυρίως με ευρωπαϊκά χρήματα, ενώ τα Σκόπια και η Αλβανία περιμένουν περισσότερους πόρους με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, σημειώνει το Kanal 5  των Σκοπίων.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr