Σκόπια: «Η ΕΕ απονέμει έπαινο για τις συμφωνίες με Ελλάδα και Βουλγαρία»



Μάιος 29, 2019. 22:45

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε μια έκθεση με την οποία επαινεί  «την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2018», το συμβουλευτικό δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο του 2018 με το οποίο «η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη Συνθήκη Φιλίας με τη Βουλγαρία, τις καλά οργανωμένες προεδρικές εκλογές και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των διάφορων εθνοτικών κοινοτήτων που απαρτίζουν τη χώρα», γράφει Μπογιάνα Ντιμιτριγέφσκα στο σκοπιανό ‘Πρέσινγκ TV’.

 Επιπλέον, το κοινοβούλιο καλείται να βελτιώσει τα αποτελέσματά του μέσω του εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου.


Η έκθεση σημειώνει την ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών μέσω των  νομοθετικών αλλαγών για την παρακολούθηση των επικοινωνιών και τη δημιουργία μιας επιχειρησιακής τεχνικής υπηρεσίας, η οποία είναι ήδη ενεργή.


Η προθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση καθώς και οι μεταρρυθμίσεις  στο δικαστικό σύστημα είναι μέτρια.


 Η Ειδική Εισαγγελία σημειώνεται ότι επιβεβαιώνει τον ηγετικό της ρόλο στη διερεύνηση και τη δίωξη υποθέσεων  υψηλής διαφθοράς. 


Οι αρχές θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να δείξουν ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης αποτελεί εθνική προτεραιότητα.


Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλούς τομείς και εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας.


Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ελευθερία έκφρασης συνεχίζουν να βελτιώνονται, ανέφερε η έκθεση της Επιτροπής, αλλά σημειώνει: 

«Είναι σημαντικό οι πολιτικοί αξιωματούχοι και οι πολιτικές ελίτ να επιδεικνύουν υψηλότερο επίπεδο ανοχής έναντι της κριτικής και να υποστηρίζουν έτσι την ελευθερία έκφρασης».

pressingtv.mk


-=-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr