Σκόπια: Ο Στέβο Πενταρόφσκι αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία του κράτους



Μάιος 12, 2019. 08:24

Ο Στέβο Πενταρόφσκι έλαβε χθες το πιστοποιητικό της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής  για την ανάδειξή του ως προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και σήμερα σε πανηγυρική συνεδρίαση θα γίνει η ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο ίδιος είπε ότι ήταν υπερήφανος για το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε, και για την εκλογική διαδικασία τόνισε ότι έλαβε τις πιο θετικές κριτικές από τους ντόπιους και διεθνείς παρατηρητές.


Δήλωσε ότι θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών, ειδικότερα με το τμήμα της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας, στο οποίο δεν θα υπάρχει χώρος για τέσσερα άτομα τα βρίσκονται υπό έρευνα από την Εισαγγελία.


Ερωτηθείς για τις ανυπόγραφες διατάξεις του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να τις υπογράψει τις πρώτες ημέρες της θητείας του.


Ποιοι ξένοι πρόεδροι & αξιωματούχοι θα παραστούν στην ορκωμοσία του


Ο Στέβο Πενταρόφσκι θα ορκιστεί στην τήρηση του Συντάγματος σε πανηγυρική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ενώπιον των βουλευτών, υπουργών, θρησκευτικών ηγετών, συνταγματικών δικαστών και διπλωματών.


Στην εκδήλωση κλήθηκαν αρχηγοί κρατών από την περιοχή και επιβεβαιώθηκε η παρουσία του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ενώ από την Ελλάδα θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και ο πρώην πρόεδρος Σκοπίων,  Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.


Το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE δεν επιβεβαίωσε την παρουσία του στην εκδήλωση.

Θα παραβρεθούν,επίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι Φεντερίκα Μογκερίνι, Γιόχανες Χαν και ο Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ.


Τι θα παίρνει ο απερχόμενος πρόεδρος Ιβάνοφ


Ο Γκιόργκε Ιβάνοφ, μετά τη θητεία του θα λαμβάνει  προεδρική σύνταξη εκατό χιλιάδες δηνάρια το μήνα, του παραχωρείται γραφείο, υπηρεσιακό όχημα, οδηγός και προσωπική ασφάλεια.






kanal5.com.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr