Η ανάδειξη ενός Εβραίου ως προέδρου της Ουκρανίας δείχνει την αλλαγή νοοτροπίας στη χώρα



Μάιος 27, 2019. 09:14

Για τους διεθνείς παρατηρητές που γνωρίζουν την οδυνηρή ιστορία των Εβραίων στην Ανατολική Ευρώπη, το γεγονός ότι η υποψηφιότητα ενός Εβραίου (σημ. του εκλεγέντος Βολοντιμίρ Ζελένσκι) δεν αποτέλεσε θέμα στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του Ελάν Τσάρ,  απεσταλμένου των ΗΠΑ για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, «τίποτε λιγότερο από εκπληκτική».

Μια εκδήλωση βαθύτερων αλλαγών που ριζώνουν στη χώρα, της οποίας η νέα γενιά μεγαλωμένη στα απομεινάρια του σοβιετικού παρελθόντος, δείχνει την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημείωσε η Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.


Ωστόσο, υπήρχε κάτι περισσότερο από την προθυμία με την οποία οι επισκέπτες συνεργάστηκαν με το Φόρουμ στις πρόσφατες εκλογές.


Η συντριπτικά θετική ανταπόκριση του κόσμου στο Εβραϊκό Φόρουμ του Κιέβου αποκάλυψε την άνοδο ενός νέου φαινομένου- μια αυξανόμενη γοητεία με την Ουκρανία στη σύγχρονη εβραϊκή διασπορά και την εμφάνιση της ουκρανικής εβραϊκής ταυτότητας. 

Οι Εβραίοι σε όλον τον κόσμο επιδιώκουν τώρα να ανακαλύψουν ξανά τις ουκρανικές τους ρίζες.


Η Ουκρανία, το λίκνο του Χασιδισμού, κατέχει ανέκαθεν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του Ιουδαϊσμού.


Πριν από το πογκρόμ του 1919, με το Χολοντομόρ και το Ολοκαύτωμα, η εβραϊκή κοινότητα στην Ουκρανία ήταν μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και αποτελούσε πάνω από το 15% του πληθυσμού της χώρας.


Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η Γίντις ήταν μία από τις τρεις κρατικές γλώσσες στο χαρτονόμισμα της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας μεταξύ του 1917 και 1921.


Ένα μεγάλο μέρος του εβραϊκού πληθυσμού του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δυτικής Ευρώπης προέρχεται από την Ουκρανία, μεταξύ αυτών πολλοί διαφωτιστές που βοήθησαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης εβραϊκής ιστορίας.


Η Γκόλντα Μέιρ, η μόνη γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ζεβ Γιαμποτίνσκι- ιδεολογικός πατέρας του κόμματος Λικούντ του Ισραήλ είναι δύο παραδείγματα.


Οι παππούδες του Μπομπ Ντίλαν και του Στέφεν Σπίλμπεργκ μετανάστευσαν από την Ουκρανία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλοι, όπως οι πρόγονοι του Σέρζ Γκέινσμπουργκ στη Γαλλία, του Ρενέ Γκοσσίνι στο Βέλγιο, εγκαταστάθηκαν στη Δυτική Ευρώπη.


Επί δεκαετίες, οι Εβραίοι από τη Διασπορά, των οποίων οι πρόγονοι προέρχονταν από την Ουκρανία, είχαν χαρακτηριστεί ως Πολωνοί ή Ρωσοεβραίοι- μια κληρονομιά της μακράς ιστορίας κατοχής αυτού που σήμερα αναγνωρίζεται ως έδαφος της σύγχρονης Ουκρανίας.


Αυτό τώρα αλλάζει. Μετά την επανάσταση της αξιοπρέπειας το 2014, η αναγνώριση του Ουκρανού-Εβραίου, έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής στη Διασπορά, σύμφωνα με τους υψηλόβαθμους Εβραίους ηγέτες που παρέστησαν στο Εβραϊκό Φόρουμ του Κιέβου, σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα.



timesofisrael.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr