Οι ηγέτες της ΕΕ δημιουργούν μέτωπο υπέρ της Κύπρου και κατά της Τουρκίας



Μάιος 10, 2019. 21:49

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενώθηκαν πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν από τις τουρκικές ενέργειες  στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου στις αρχές της εβδομάδας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να «σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ» στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στο Σίμπιου της Ρουμανίας την Πέμπτη, μετά την είσοδο ενός τουρκικού πλοίου γεώτρησης στα ύδατα στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ, είπε χαρακτηριστικά «(για το θέμα αυτό) είμαι Κύπριος».


Η Τουρκία αμφισβητεί τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και διαμαρτύρεται έντονα για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του νησιού από τους Ελληνοκύπριους, λέγοντας ότι αυτό παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που ελέγχουν  το βόρειο τμήμα της νήσου.


Την Τρίτη, οι  ελληνοκυπριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν αίτηση για τη διεξαγωγή διεθνών ενταλμάτων σύλληψης στο πλήρωμα του τουρκικού  πλοίου ‘Fatih’ μετά την είσοδο του στα κυπριακά ύδατα.


 Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης,  χαρακτήρισε τις δραστηριότητες του τουρκικού σκάφους ως μια ‘δεύτερη εισβολή’.


 Η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει την πρώτη εισβολή το 1974 και έκτοτε μεγάλη διατηρεί στρατιωτική παρουσία στο νησί.


Στο βόρειο τμήμα της Κύπρου που κατέχεται από τον τουρκικό στρατό, δημιουργήθηκε μια ‘δημοκρατία’ που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία,  ούτε, φυσικά, από την Κυπριακή Δημοκρατία.


Στη συνάντηση στο Σίμπιου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα.


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος  στο θέμα της παράνομης  γεώτρησης της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟZ δήλωσε ότι  θα υποστηρίξει την ιδέα για λήψη μέτρων εάν η Τουρκία συνεχίσει να καταπατά τους διεθνείς νόμους.


Την Πέμπτη, η Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ εξέφρασε την ‘ανησυχία του’ για την ‘ανακοίνωση της Τουρκίας για έναρξη γεωτρήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη’.


Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι επίσης σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες για να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες των ενεργειακών αποθεμάτων που βρίσκονται στην ΑΟΖ γύρω από το νησί.


ahvalnews.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr