Κωνσταντινούπολη: Εγκαίνια τζαμιού με μνήμες βυζαντινής ήτταςΜάιος 4, 2019. 08:44

Από όλες, σχεδόν, τις βαλκανικές χώρες εκπρόσωποι του Ισλάμ, αλλά και ηγέτες χωρών, όπως από τη Βοσνία και την Αλβανία (ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα) παραβρέθηκαν, χθες, στα εγκαίνια του μεγαλύτερου τζαμιού στην Τουρκία.


Τα εγκαίνια έγιναν από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα (δ) ως εκπρόσωπος του Ισλάμ της χώρας του

Το τέμενος  ‘Τζαμλίτζε’ που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο,  άνοιξε με την έναρξη του ιερού μήνα του ραμαζανιού των μουσουλμάνων που αρχίζει τη Δευτέρα 6 Μαΐου.


Το τζαμί μπορεί να φιλοξενήσει 63 χιλιάδες πιστούς και χτίστηκε με βάση την αρχιτεκτονική των Σελετζούκων και μπορεί κανείς να το δει από όλες τις πλευρές της πόλης.Το μεγαλοπρεπές τζαμί έχει έξι μιναρέδες που εκπροσωπούν τους έξι πυλώνες του Ισλάμ.


Τέσσερις μιναρέδες έχουν ύψος 107,1 μέτρα προς τιμήν της νίκης των Οθωμανών εναντίον του Βυζαντινού στρατού το 1071 και άλλους δύο που είναι 90 μέτρα.


Στο τζαμί υπάρχει Μουσείο της τουρκικής ισλαμικής τέχνης, θρησκευτική βιβλιοθήκη, γκαλερί τέχνης, αίθουσα συνεδριάσεων και χώρο στάθμευσης με χωρητικότητα 3.500 αυτοκινήτων.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr