Απαγόρευση κυκλοφορίας στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων



Μάιος 12, 2019. 22:41

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε 77 χωριά γύρω από την ανατολική επαρχία Σιίρτ.


Σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη του Σιίρτ, 77 χωριά και οικισμοί στην επαρχία  Σιίρτ θα κηρυχθούν  υπό την απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι νεωτέρας λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών.

«Θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των εκτός νόμου θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και η απαγόρευση της κυκλοφορίας των κατοίκων θα τεθεί σε ισχύ για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων και να διασφαλισθεί η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.


Οι τουρκικές αρχές από τον Αύγουστο του 2015,  έχουν εντείνει τις στρατιωτικές απαγορεύσεις στις περισσότερες νοτιοανατολικές επαρχίες στις οποίες ζει πληθυσμός κουρδικής καταγωγής, μετά την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας για το μακρόχρονο κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία.


Εκτιμάται ότι «παραβιάζονται συνεχώς τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές αυτές, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στην ενημέρωση, το δικαίωμα της διατήρησης περιουσίας, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία», σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.


ahvalnews.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr