Ημέρα Εθνικού Πένθους αύριο στην Αλβανία



Μάιος 15, 2019. 22:22

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα το απόγευμα να κηρύξει την αυριανή ως Ημέρα Πένθους προς τιμήν του ταγματάρχη Κλόντιαν Νίκολα Τανούσι, που έχασε τη ζωή του σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λετονία.

Σύμφωνα με την απόφαση όλα τα κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα θα είναι κλειστά και οι σημαίες θα είναι μεσίστιες.


Ειδική κρατική επιτροπή, υπό την προεδρία της υπουργού Άμυνας, Όλτα Τζάσκα, αποφασίστηκε ο ταγματάρχης Τανούσι  που ήταν διοικητής της αλβανικής αποστολής στη Λετονία να κηρυχθεί ως «Ήρωας της Πατρίδας».


Ο Τανούσι γεννήθηκε στην Πεσκόπια (Επισκοπή) στις 31 Οκτωβρίου 1980. Ζούσε στα Τίρανα με τη σύζυγό του και τα τρία ανήλικα παιδιά. Στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λετονία έφυγε στις 20 Δεκεμβρίου και αναμένονταν να επιστρέψει τον Ιούνιο.


Ο Τανούσι τραυματίσθηκε σοβαρά όταν νάρκη εξερράγη στις 6 Μαΐου και πέθανε στις 11 Μαΐου. Η έκρηξη σκότωσε, επίσης, την 27χρονη δεκανέα Ζαφίρα Μουχαρέμ Χασανάι. 

Η δεκανέας χαρακτηρίστηκε ως «Ηρώισσα της Πατρίδας» και τιμήθηκε με όλες τις τιμητικές διακρίσεις του πολέμου στο εθνικό νεκροταφείο Ηρώων στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr