Ο πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας ζητά μια νέα συμφωνία με τα Σκόπια



Μάιος 14, 2019. 22:02


Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, εξήρε τη συμφωνία της Ελλάδας με τα Σκόπια για το όνομα και μέμφθηκε τη βουλγαρική κυβέρνηση για τη συμφωνία Καλής Γειτονίας, ζήτησε μάλιστα μια ισχυρότερη πολιτική στις σχέσεις με τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



«Είδαμε πως οι Έλληνες έλυσαν το πρόβλημά τους με τα Σκόπια με έναν τρόπο που κυριολεκτικά ξεπεράστηκε το πρόβλημα και επομένως δεν θα υπάρξει ‘εισβολή’ στην ελληνική αρχαία ιστορία. Αλλά, απεναντίας, όλο και πιο συχνά μιλάμε για την οικοδόμηση του λεγόμενου ‘μακεδονικού κράτους’ με βάση την επανάσταση του Ίλιντεν, (σημ. Ιλί –Ντεν, Ημέρα του προφήτη Ηλία) και αυτό είναι κλοπή της βουλγαρικής ιστορίας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος  Βουλγαρίας (διετέλεσε από το 2002 έως το 2012) κατά την παρουσίαση στο Μπλαγκόεβγκραντ, του βιβλίου «Ίλιντεν- Αναγέννηση, η εξέγερση του 1903 από την οπτική των Ευρωπαίων διπλωματών» [„Илинденско-преродбенското востание од 1903 година низ поглеот на европските дипломати“], στο οποίο προλογίζει.


«Η εξέγερση του Ίλιντεν είναι βουλγαρική και πρέπει να γίνει σαφές αυτό σε όλους», είπε ο Παρβάνοφ, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να ζητήσει μια νέα συμφωνία ή ένα παράρτημα στη Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας, στο οποίο να αναφέρεται η κοινή ιστορία με αναφορά στην εξέγερση του Ίλιντεν.


expres.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr