Αλβανία-Ελλάδα: Στενότερη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων



Μάιος 3, 2019. 22:12

Αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δομών ασφαλείας, συνεργασία  κατά της παράνομης διακίνησης, διευκόλυνση και απλούστευση της κυκλοφορίας επιβατών και εμπορευμάτων.

Αυτά ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων της Αλβανίας Αρλίντ Γκιόκουτα με τον Γενικό Διευθυντή των Τελωνείων της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μουρτίδη.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Αργυρόκαστρου, οι δύο επικεφαλής συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για την ασφάλεια των δύο χωρών, καθώς και εμπειρίες για τη βελτίωση της εργασίας των τελωνειακών διοικήσεων.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από τα δύο μέρη για ανταλλαγή πληροφοριών  και διασταύρωση στοιχείων για τα πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά με προορισμό την Αλβανία για να αποφευχθεί το λαθρεμπόριο. Αυτό θα συμβάλλει στην ασφάλεια της διαμετακόμισης  στο πλαίσιο του έργου SEED που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Οι δύο πλευρές συζήτησαν την ίδρυση και λειτουργία Κοινού Κέντρου Επιχειρήσεων με εκπροσώπους της αστυνομικής και τελωνειακής αρχής των δύο χωρών που θα χρησιμεύσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων στα σύνορα. Μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών  βρίσκεται στο στάδιο της εκπλήρωσης.


Η Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια- καταλήγει το δημοσίευμα του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων- είναι ένας από τους κύριους εταίρους στις εμπορικές ανταλλαγές με τη χώρα μας και από αυτήν την άποψη, η συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών διοικήσεων παίζει σημαντικό ρόλο.


ata.gov.al



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr