«Φόρουμ για τη Δημοκρατική Μακεδονία» στη σκοπιανή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον



Μάιος 24, 2019. 21:57

Ουάσιγκτον.

Υπό την αιγίδα της οργάνωσης των μεταναστών «Φόρουμ για τη Δημοκρατική Μακεδονία» εορτάστηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα η Ημέρα των ‘Σλάβων’ Διαφωτιστών, Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου- 24 Μαΐου, με διάλεξη για το έργο τους και την πολιτιστική κληρονομιά, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Η διάλεξη σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε από την Ανέτα Γκιοργκιέφσκα- Σάιν, ιστορικός τέχνης και λέκτορας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ  και του μουσείου ‘Smithsonian Institution’.


Περιελάμβανε πολυάριθμα στοιχεία του έργου, την αποστολή και την ιστορική σημασία των εκπαιδευτικών- από τη διαμόρφωση της γλαγολιτικής  γραφής και το ρόλο της τη διάδοση της παιδείας μεταξύ των πολλών σλαβικών λαών και στην πολιτιστική κληρονομιά που συνδέονται με το έργο τους, συμπεριλαμβανομένων μεσαιωνικών εκκλησιών και χειρογράφων αλλά και εκείνων της πρόσφατης περιόδου.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας και ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν αυτής της μεγάλης γιορτής.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν Αμερικανοί πολίτες από διάφορες σφαίρες της δημόσιας ζωής καθώς και επισκέπτες από άλλες πρεσβείες, μεταξύ των άλλων και γειτονικών χωρών.


Το Φόρουμ για τη Δημοκρατική Μακεδονία, όπως αναφέρεται στο προφίλ τους στο Facebook, μέσω των εκπροσώπων και των μελών από διάφορα μέρη του κόσμου θα συνεχίσει  να διοργανώνει παρόμοιες εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση και την αξιοποίηση της μακεδονικής γλώσσας, της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.


denesen.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr