ΕΤΑΑ: «Το ένα τρίτο του πληθυσμού των Δυτικών Βαλκανίων έχει μεταναστεύσει»



Μάιος 2, 2019. 17:38

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ζει στο εξωτερικό. 


Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη- ΕΤΑΑ,  Σούμα Τσακραμπάρτι, τονίζοντας ότι είναι το ένα τρίτο του πληθυσμού της περιοχής.


Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των Σκοπίων, «Λοκάλνο»: «Παρά το γεγονός ότι οι ξενιτεμένοι στέλνουν σημαντικά ποσά στις χώρες καταγωγής τους, οι γνώσεις τους αξιοποιούνται από άλλες χώρες. Επίσης τα εμβάσματα δεν έχουν  σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Περιορίζουν μάλιστα την επιθυμία για εργασία όσους παραμένουν στην πατρίδα», αναφέρει  ο Τσακραμπάρτι.


Οι αναλύσεις της ΕΤΑΑ δείχνουν ότι ολοένα και περισσότερο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό εγκαταλείπει τα Βαλκάνια και όχι οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.


Σύμφωνα, εξάλλου,  με τον πρόεδρο της ΕΤΑΑ η μετανάστευση των ειδικευμένων εργαζομένων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα,  και αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη, που δεν μπορεί να προχωρήσει με ανειδίκευτο προσωπικό.


«Η μετανάστευση ιδιαίτερα νέου εκπαιδευμένου προσωπικού, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στα Δυτικά Βαλκάνια. Η μετανάστευση οφείλεται σε κενά εισοδήματος σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης. Αλλά, επίσης, συνδέεται με τη δυσαρέσκεια προς τις υπάρχουσες τοπικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες», λέει ο Τσακραμπάρτι, σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού πρακτορείου ‘Fokus’.


focus-news.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr