Αλβανία: Θα πάνε στα δικαστήρια τον Δήμαρχο που έβαλε τις ελληνικές πινακίδες



Μάιος 5, 2019. 18:15

Χθες το βράδυ, με την υποστήριξη δεκάδων αστυνομικών δυνάμεων, έγινε δράση για την αφαίρεση των οδικών πινακίδων που περιείχαν την ελληνική γλώσσα τις οποίες τοποθέτησε ο  επικεφαλής του Δήμου Φοινικαίων, Λεωνίδας Χρήστου.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ‘Saranda Web’:
 «ο δήμαρχος Φοινικαίων μετά την αποτυχία στη διαχείριση του Δήμου, έτσι, που να μην υπάρχει ελπίδα υποστήριξής του από τις πολιτικές δυνάμεις όπως πριν από τέσσερα χρόνια για τη θέση του δημάρχου, κατηγορείται από τους κατοίκους για δωροδοκία στην απονομή των βοσκοτόπων σε αυτό το δήμο. Ο Λεωνίδας Χρήστου χρησιμοποίησε τον τυφλό εθνικισμό ως τελευταία κάρτα για την πολιτική του σωτηρία».


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι οδικές πινακίδες που δημιουργήθηκαν από το Δήμο Φοινικαίων παραβιάζουν το νόμο 96/2017 για τις εθνικές μειονότητες και την παραμόρφωση των τοπωνυμιών.


«Ο νόμος 96/2017 περί «γλώσσας» αναφέρει:  Με απόφαση των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν η εθνική μειονότητα είναι πάνω από το όριο του 20%, και όταν υπάρχουν αιτήματα από αυτήν τα ονόματα των αντίστοιχων διοικητικών μονάδων, οι δρόμοι και άλλες τοπογραφικές ενδείξεις, εκτός από την αλβανική γλώσσα, εμφανίζονται στη γλώσσα της αντίστοιχης μειονότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση», όπως παρατίθεται.


Οι πινακίδες που τοποθετήθηκαν στο Δήμο Φοινικαίων είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτόν τον νόμο, καθώς ο νόμος ορίζει ότι η πρώτη γλώσσα είναι η αλβανική και δεύτερη γλώσσα της εθνικής μειονότητας.


Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, χθες έγιναν αρκετές εκκλήσεις από τα Τίρανα για να αφαιρέσει ο Λεωνίδας Χρήστου τις πινακίδες, αλλά ο Χρήστου θέλησε να διαπραγματευθεί την αφαίρεση των πινακίδων με την επανεκλογή του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.


Και το δημοσίευμα καταλήγει:


Μετά την αφαίρεση των πινακίδων, αναμένεται ότι η Εισαγγελία θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του επικεφαλής του Δήμου Φοινικαίων, Λεωνίδα Χρήστου.


sarandaweb.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr