Γιατί το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία δεν θα καταργήσουν τα σύνορα



Μάιος 23, 2019. 17:41

Οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας πραγματοποίησαν συνάντηση συντονισμού στις 20 Μαΐου στα Τίρανα.

Σε αυτήν τη συνάντηση δεν παρουσιάστηκαν οι δύο πρωθυπουργοί, Χαραντινάι και Ράμα, στη θέση των δύο κυβερνήσεων προέδρευσαν δύο συντονιστές, οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων, Φατμίρ Λιμάι και Έριον Μπράτσε αντίστοιχα.


Στη συνάντηση, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λιμάι, δήλωσε ότι οι τέσσερις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών θα εφαρμοστούν πλήρως μέχρι τον Ιούνιο.


Ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι στην επίσκεψή του στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου- Αλβανίας τον Δεκέμβριο του 2018 είχε υποσχεθεί ότι τον Απρίλιο «δεν θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο χωρών».


Αλλά, ο αναπληρωτής του Χαραντινάι, δηλώνει τώρα ότι τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας θα υπάρχουν επειδή υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές.


«Η Αλβανία έχει καθεστώς ελεύθερης βίζας και αναμένει την υποψηφιότητα του κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κοσσυφοπέδιο έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες και πρέπει να γίνουν σεβαστά αυτά σε όποιον πιστεύει ότι δεν θα υπάρχουν σύνορα».


Ο Λιμάι δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση των Τιράνων δεν θα εξαλείψει τα τεχνικά συνοριακά ζητήματα και τις περιττές γραφειοκρατικές  διαδικασίες ώστε να καταστεί η κυκλοφορία των ανθρώπων πιο ευέλικτη μεταξύ των δύο κρατών.


Με την εξέλιξη αυτή γίνεται σαφές ότι τόσο η Αλβανία όσο και το Κοσσυφοπέδιο έχουν κάνει βήματα προς τα πίσω και τον ενθουσιασμό των δύο κυβερνήσεων ακολούθησε η συμβιβαστική υπαναχώρηση.


Το δημοσίευμα δεν αναφέρει για διεθνείς πιέσεις προς τις δύο πλευρές, ωστόσο έκδηλα αφήνεται να εννοηθεί.


gazetainfokus.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr