Αμερικανός διπλωμάτης: Γιατί οι πέντε χώρες της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο



Μάιος 29, 2019. 20:47

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ, ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και γενικότερα της περιοχής των Βαλκανίων (ήταν πρέσβης στα Σκόπια από το 1996 ως το 1999 και Ειδικός Απεσταλμένος στο Κοσσυφοπέδιο το 1998 και 1999), πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Χιλ (Christopher Robert Hill) είναι ο άνθρωπος που προετοιμάζει σήμερα την επόμενη γενιά των Αμερικανών διπλωματών στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, έδωσε συνέντευξη στην Αΐντα Κάμα για την Γερμανική Ραδιοφωνία ( Deutsche Welle) και μεταξύ άλλων έδωσε την εξήγησή του γιατί πέντε ευρωπαϊκές χώρες δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο.


«Νομίζω ότι το Κοσσυφοπέδιο ήταν ένα ιστορικό θέμα το οποίο καταφέραμε τελικά να το επιλύσουμε το 1998/99. Φαινόταν ένα πρόβλημα που δεν θα μπορούσε να επιλυθεί. Δεν πιστεύω  ότι κατανοήθηκε η ιστορία που οδήγησε στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. 

Σήμερα, οι υπεύθυνοι της χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται ως προβλήματα τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, τη Βενεζουέλα. Το Κοσσυφοπέδιο δεν βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων με τα οποία ασχολείται η αμερικανική διπλωματία. Αλλά, πιστεύω ότι το Κοσσυφοπέδιο παραμένει ως θέμα που κάνει την Ευρώπη όχι εντελώς ελεύθερη και ειρηνική. Για αυτό είναι απαραίτητο να συνεχισθεί η δέσμευση για εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου με τους γείτονες και η εξασφάλιση ότι οι σχέσεις με τη Σερβία θα είναι τέτοιες που θα επιτρέπουν στις δύο χώρες να προχωρήσουν», είπε ο Χιλ.


Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ένα  …Κόσοβο



Όσον αφορά τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ο Αμερικανός διπλωμάτης απάντησε ως εξής: 


«Λυπάμαι που το 2019 εξακολουθούν να υπάρχουν πέντε ευρωπαϊκές χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο. Ξέρετε, επειδή  καθεμία από αυτές τις χώρες έχει το δικό της Κοσσυφοπέδιο. Όχι μόνο η Ισπανία,  αλλά υπάρχουν και οι άλλες χώρες που έχουν παρόμοιες καταστάσεις. Δεν καταλαβαίνω πως συνέβη αυτό. Θα ήθελα να δω ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, που προέκυψε ως ανεξάρτητο, επειδή οι άνθρωποι ήθελαν να είναι ανεξάρτητο. Αλλά, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό αυτό από τους γείτονες και όλη την Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά.»



Το πρόβλημα των Σκοπίων 


«Ας αναφέρουμε το θέμα της «Μακεδονίας», γιατί για πολλούς ήταν ένα ζήτημα που φαίνονταν άλυτο. Το ότι επιλύθηκε είναι πολύ θετικό. Πολλά  από τα πράγματα που οι Σλάβοι ήταν υποχρεωμένοι να δεχθούν, ήταν ο καθορισμός προθέματος στο επίσημα όνομα, πράγματι ήταν για πολλούς σκληρό. Αλλά πρέπει να εξετάζουμε τα πράγματα με έμπνευση και αφοσίωση. 


Στο πανεπιστήμιο του Ντένβερ αφιερώνουμε τους εαυτούς μας σε αυτά τα θέματα για να διασφαλίσουμε ότι οι Αμερικανοί, όχι μόνο όσοι ζουν στην Ουάσιγκτον, κατανοούν την ευθύνη που έχουν στον κόσμο και να συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος δεν μπορεί να υπάρχει μόνος. Χρειαζόμαστε όλοι φίλους και συμμάχους», είπε ο Κρίστοφερ Χιλ, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.



tesheshi.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr