ΟΑΣΕ για Αλβανία: Απαράδεκτη η βία κατά αξιωματούχων διεθνών οργανισμών




Μάιος 13, 2019. 21:34

Βιέννη.

Ο υπηρεσιακός επικεφαλής του ΟΑΣΕ και υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ,  Τόμας Γκρέμινγκερ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Γκέργκι Τσετερέρλι και γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ,  Ρομπέρτο Μοντέλα, καταδίκασαν σήμερα απερίφραστα τη χρήση βίας, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας αυτό το Σαββατοκύριακο στα Τίρανα, καθώς και απειλές και απόπειρες εκφοβισμού κατά του επικεφαλής εκπροσώπου του ΟΑΣΕ στην Αλβανία.


Οι Λάιτσακ, Τσετερέλι και Γκρέμινγκερ τόνισαν ότι «το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως και διαμαρτυρίας αποτελεί προϋπόθεση για ένα δημοκρατικό κράτος. 

Ωστόσο, οι ισχυροί εσωτερικοί θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός αποτελεσματικού Κοινοβουλίου, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της δημοκρατίας και είναι ουσιώδεις για την πολιτική σταθερότητα και το κράτος δικαίου. Η βία και οι απειλές εναντίον αξιωματούχων διεθνών οργανισμών είναι απαράδεκτες»

Ευχαρίστησαν τις αλβανικές αρχές για την προστασία του επικεφαλής εκπροσώπου του ΟΑΣΕ και ενθάρρυναν όλα τα μέρη να συμπεριληφθούν στη διαδήλωση σήμερα.


«Οι βίαιες διαμαρτυρίες δεν υποκαθιστούν τις δημοκρατικές πολιτικές δεσμεύσεις. Η επέκταση της κρίσης θα υπονομεύσει αναπόφευκτα τις εσωτερικές και εξωτερικές στρατηγικές προτεραιότητες της Αλβανίας. 


»Είναι καιρός να δημιουργηθεί μια εσωτερική πλατφόρμα για διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μαζί με τα κόμματα, την κοινωνία των πολιτών και την Ακαδημία, προκειμένου να ξεπερασθούν οι διαφορές και να συνεργασθούν για το καλύτερο συμφέρον της Αλβανίας», σημειώνει ο ΟΑΣΕ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλβανίας.




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr