Tass: Το ελληνικό ΥΠΕΞ ζήτησε από την Τουρκία να εγκαταλείψει την ΑΟΖ της Κύπρου



Μάιος 4, 2019. 19:07


Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδίκασε την απόφαση της Άγκυρας να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και ζήτησε να αποσύρει το γεωτρητικό πλοίο , το οποίο η Τουρκία έστειλε εκεί, σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Tass 




«Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

 
Το ελληνικό ΥΠΕξ αναφέρει, επίσης:
 «Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».


Μεγάλες αποθέσεις φυσικού αερίου βρέθηκαν στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το 2011, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ανακάλυψε, ειδικότερα, κατάθεση στην Αφροδίτη, της οποίας τα αποθέματα υπολογίζονται σε 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.


Η Άγκυρα, αμφισβητώντας τα σύνορα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, έστειλε το γεωτρητικό πλοίο Fatih  στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου από το Σάββατο το πρωί. Η Τουρκία δηλώνει ότι η διάτρηση θα διαρκέσει τέσσερις μήνες μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.


tass.ru


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr