Αλβανία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ως ημέρα εκλογών την 30η Ιουνίου



Ιούνιος 27, 2019. 21:05

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν  την αντίθεσή τους στο νέο διάταγμα του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, να διενεργήσει εκλογές στις 13 Οκτωβρίου, και όχι αυτήν την Κυριακή.


Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τη θέση της μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος μίλησε στη ‘Φωνή της Αμερικής’-VOA.


«Αναμένουμε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου και ότι θα είναι ειρηνικές και δίκαιες. Μετά τις εκλογές θα συσταθεί και το Συνταγματικό Δικαστήριο,  ελπίζω ότι οι διαφωνίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εκλογών να επιλυθούν από τα θεσμικά όργανα της χώρας», είπε ο Πάλμερ στη VOA.


Η αμερικανική στάση για την ημερομηνία των εκλογών δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά τώρα έχουμε την επίσημη θέση της Ουάσιγκτον. Ο ίδιος ο Πάλμερ σε συνέντευξή του στο Top Channel πριν από δύο εβδομάδες δήλωσε ότι η 30η Ιουνίου τέθηκε μέσω των καθιερωμένων διαδικασιών στην Αλβανία.


«Εμείς», τόνισε ο Πάλμερ, «σχεδιάζουμε να έχουμε παρατηρητές των εκλογών από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αποστολής ODIHR, ως μέρος της συμμετοχής μας για την παρακολούθηση των εκλογών της 30ης Ιουνίου. Η αμερικανική αυτή θέση ενισχύθηκε και από τον πρέσβη Φίλιπ Ρίκερ, βοηθό υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρασίας.


Το αλβανικό Top Channel είχε αναφερθεί τη Δευτέρα στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του πρέσβη Φίλιπ Ρίκερ, όπου ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν όπως είχαν προγραμματισθεί στις 30 Ιουνίου.


alsat-m.tv


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr