Η Αίγυπτος θα καταβάλει στο Ισραήλ $500 εκατ. για αναστολή παράδοσης φυσικού αερίου



Ιούνιος 18, 2019. 20:51

Η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία διακανονισμού ύψους $ 500 εκατομμυρίων με την κρατική «Israel Electric Corporation» για την αναστολή παράδοσης φυσικού αερίου στο Ισραήλ.



Το ποσό θα καταβληθεί σε διάστημα οκτώ ετών και έξι μηνών, όπως ανακοίνωσαν η Egyptian General Petroleum Corporation και η  Egyptian Natural Gas.


Το Κάιρο είχε αναστείλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς το Ισραήλ το 2012, μετά από μια επίθεση ισλαμικών ομάδων στον αγωγό που συνδέει τις δύο χώρες.


Η ισραηλινή «Israel Electric» μήνυσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση για τη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου.


Το 2015, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, έδωσε εντολή στο Κάιρο να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1,8 δις δολάρια ως αποζημίωση, αλλά η αιγυπτιακή κυβέρνηση άσκηση έφεση στην απόφαση και άρχισε συνομιλίες για την επίτευξη μιας συμφωνία διακανονισμού.


Πέρυσι η ισραηλινή «Delek Drilling» και ο εταίρος της, Noble Energy υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγωγή 15 δις δολάρια φυσικού αερίου σε ιδιωτική εταιρεία της Αιγύπτου.


Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ μετά την υπογραφή ειρήνης το 1979.


Institute of Energy for South-East Europe (IENE, apnews.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr