Στα τουρκικά φόρουμ:Οι Έλληνες και η ενεργειακή κρίση στη Μεσόγειο...



Ιούνιος 27, 2019. 21:29


Περιδιαβάζοντας τα τουρκικά φόρουμ που αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαπιστώσαμε ότι τελευταία ασχολούνται συχνότερα με τις ελληνικές δραστηριότητες στη διερεύνηση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, όσο και των Κυπρίων στην κυπριακή επικράτεια.



Μια χαρακτηριστική φράση είναι:
 «οι Έλληνες κάνουν πάντα διερευνήσεις με τη συμμετοχή έμπειρων εταιρειών που είναι παγκόσμιοι γίγαντες… Αυτό είναι αυτονόητο γιατί δεν είναι έμπειροι σε αυτό το θέμα για να το κάνουν με ίδια μέσα, επίσης, προσλαμβάνουν μια γιγαντιαία επιχείρηση διερεύνησης και έτσι έχουν δύο πράγματα μαζί, τους εμπειρογνώμονες και την πολιτική-στρατιωτική υποστήριξη των κρατών στα οποία ανήκουν οι επιχειρήσεις…», αυτό το γράφει κάποιος που υπογράφει ως ‘Serkan’. 

Ενώ ο ‘UYVAR’ θα πεί ότι «είναι επειδή δεν είναι αξιόπιστοι εταίροι. Κάθε ημέρα έχουν διαδηλώσεις στους δρόμους, έχουν μείωση μισθών, αλλά έχουν και την αποπληρωμή του χρέους».

Στη συνέχεια παρουσιάζεται το άρθρο: «ABD, Doğu Akdeniz'de Güvenlik ve Enerji Ortaklığı tasarısını onayladı» που αναφέρεται στην έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες  ένα σχέδιο ασφάλειας και ενεργειακής εταιρικής σχέσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

«Προέκυψε μια αντι-τουρκική συμμαχία με την έναρξη των εργασιών γεώτρησης που υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και περιλαμβάνει την άρση του περιορισμού πωλήσεων όπλων στους Ελληνοκύπριους , τις κυρώσεις προς την Τουρκία με τα F-35 και την στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα», όπως σημειώνεται.

 

Στη συνέχεια παρουσιάζεται το άρθρο «Yunanistan Girit açıklarında petrol ve gaz arayacak», που αναφέρεται  στην άδεια από την Ελλάδα για διερεύνηση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου  (την αμερικανική ) Exxon Mobil  και (την γαλλική) Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια.  «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι δύο πρώτες ημέρες της λειτουργίας θα δείξουν την ακριβή τοποθεσία των αποθεμάτων, τόνισε ότι το έργο είναι μια πηγή ανακούφισης για την ελληνική οικονομία».

 

Συνεχίζεται με την παράθεση του άρθρου «Yunanistan'dan Akdeniz'de savaş çıkartacak misilleme. Το άρθρο αναφέρεται και αυτό στην ειδησεογραφία του προηγούμενου και σημειώνει ότι στην υπογραφή της συμφωνίας  ήταν  και ο πρέσβης των ΗΠΑ. 

Σημειώνεται ότι η συμφωνία αναφέρεται σε μια θαλάσσια περιοχή περίπου 40 χιλιάδων  τετραγωνικών χιλιομέτρων και ότι από τα οφέλη θα έχουν μερίδιο η Exxon Mobil 40 τοις εκατό, η Total 40 τοις εκατό και τα Ελληνικά Πετρέλαια 20%.

 «Οι εργασίες προβλέπονται για οκτώ χρόνια και για να καταστεί δυνατή η έναρξη των εργασιών γεώτρησης θα πρέπει να εγκριθεί  από τη Βουλή των Ελλήνων η σχετική επιτευχθείσα συμφωνία», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr