Πρόεδρος Αλβανίας: Εάν η απομάκρυνσή μου επιλύσει την κρίση, υποβάλλω παραίτηση



Ιούνιος 11, 2019. 21:08

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα εμμένει στην άποψη ότι οι δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου, αλλά σε μια άλλη ημερομηνία όταν η κατάσταση  στη χώρα θα έχει ηρεμήσει.


Το απόγευμα, ο Μέτα σε  έκτακτη σύσκεψη διευκρίνισε ότι η απόφασή του είναι νόμιμη και για την οποία δεν είχε καμία πίεση από την αντιπολίτευση.


Είπε ότι δεν καταλαβαίνει τις προσπάθειες της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο που αποφάσισε την Πέμπτη να συζητήσει την καθαίρεσή του από το αξίωμα επειδή άσκησε βέτο στις εκλογές.


«Δεν καταλαβαίνω. Είναι πιο σημαντικό για εσάς να επιλύσετε την κρίση ή την απόλυσή μου; Αν είναι μόνο για την απομάκρυνση του προέδρου, αυτό είναι πολύ εύκολο. Εάν θα δοθεί έτσι λύση, παραιτούμαι. Δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Μέτα.


Προσφέροντας την παραίτησή του, ο πρόεδρος της Αλβανίας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να γίνει το θύμα, αλλά δεν ανακοινώνει δημοτικές εκλογές για να αποφευχθεί μια εμφύλια σύγκρουση στη χώρα, η οποία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.


«Οι δυνατότητες είναι μηδενικές», είπε ο Μέτα, «χωρίς να επιλυθεί αυτή η κρίση, όχι μόνο δεν θα υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, ούτε τον Σεπτέμβριο, ούτε για πολλά χρόνια και οι πιθανότητες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας δεν θα βρίσκεται στον ορίζοντα», πρόσθεσε.


Τόνισε ακόμη ότι κανείς στη χώρα ή στην Ευρώπη και την Αμερική δεν πιστεύει ότι οι εκλογές της 30ης Ιουνίου θα είναι ελεύθερες και δημοκρατικές.


Για την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα οι Σοσιαλιστές χρειάζονται 94 ψήφους στο Κοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από 140 βουλευτές, οι οποίοι επί του παρόντος δεν υπάρχουν.


Με τις βίαιες διαμαρτυρίες που γίνονται στα Τίρανα, τις αμοιβαίες κατηγορίες στην πολιτική σκηνή, καθώς και ένα κοινοβούλιο χωρίς αντιπολίτευση, η Αλβανία φαίνεται να αυτοκτονεί σε μια εποχή που η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με αυτήν.

 

telma.com.mk
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr