Λιβύη: Η Τουρκία θα αποκρούσει κάθε επίθεση του Χαλίφα Χαφτάρ



Ιούνιος  30, 2019. 18:36


Η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, μετά από διαταγή του, προς τους άνδρες του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, να επιτίθενται σε εγκαταστάσεις τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη.



Σύμφωνα με τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ: «Θα απαντήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό και σταθερό τρόπο, σε κάθε εχθρική επίθεση», είπε ο Τούρκος υπουργός στο πρακτορείο Anadolu, αναφερόμενος στις απειλές του Λίβυου στρατηγού.


Ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, Χαφτάρ, διέταξε για  στοχευμένες επιθέσεις σε τουρκικά πλοία ή εγκαταστάσεις τουρκικών συμφερόντων στη χώρα, ή ακόμη και σε πτήσεις, από και προς την Τουρκία, ή την σύλληψη Τούρκων στρατιωτικών στη Λιβύη, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.


Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός που ελέγχει μόνο ένα μέρος της χώρας, ωστόσο, υποσχέθηκε εγγυήσεις  για την ασφάλεια των αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων των  απλών Τούρκων πολιτών που βρίσκονται στη Λιβύη.


Τα στρατεύματα του Χαλίφα Χαφτάρ, που εμπλέκονται εδώ και τρεις μήνες σε στρατιωτική δράση για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, κατηγόρησαν  την Τουρκία για την υποστήριξή τους προς την Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει έδρα την Τρίπολη.


Οι δύο πλευρές στη λιβυκή σύγκρουση κατηγορούν ο ένας τον άλλον για τη χρήση ξένων μισθοφόρων και τη λήψη στρατιωτικής βοήθειας από ξένες δυνάμεις.


Ο Χαλίφα Χαφτάρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο που κατηγορούν την Τουρκία και το Κατάρ για την υποστήριξή τους προς την  ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης.


agerpres.ro


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr